قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلى‌ كُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ

در زمین گردش کنید و بنگرید خداوند چگونه حیات را آفرید. بر اساس آخرین یافته های علم زیست شناسی پایه و اساس حیات از حما مسنون آغاز شد، توده نرم سیاه چسبنده بر روی سفال داغ و پخته ،ماکرو مولکول های آلی زنجیره ای حامل کد های ژنتیکی . زیبا ترین و پر مفهوم ترین کلمه از مشهودات حیات و این نقطه آغاز تکامل حیات است. هدف این سایت آشنائی بیشتر با قرآن مجید و نگاه به آن با دید و عینک علوم طبیعی و فیزیک است و شفاف کردن موضوعات خلقت کیهان در شش روز ، زمین در دو روز و مفهوم هفت آسمان و خلقت آن در دو روز و اقوات در چهار روز از دیدگاه قرآن و مقایسه آنها با آخرین نظریه های علمی است. موضوع مرگ و حیات، قیامت از دید علم فیزیک و قرآن مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. مقالاتی در این زمینه تقدیم باز دید کنند گان سایت می گردد به علاوه بر اساس کیف بدأ الخلق شما را با بند پایان و حشرات ایران و عجایب خلقت آن اشنا می کنیم و سایت حشرات ایران تنها سایت حشره شناسی با متنوع ترین انواع گونه های راسته بند پایان در خاور میانه با حدود 20000 عکس دست اول و تصویر برداری شده توسط اینجانب که همه آیاتی از خداوند متعال در حیات زمین هستند. آدرس سایت حشرات ایران .insectsofiran.com

CopyRight © سید محمد تقوی اهرمی.

برای آشنائی با رزومه اینجانب اینجا کلیک کنید.

اینستاگرام     hammanmasnun@

s.m.taghaviahrami94[@]gmail.com

علوم و پدیده های طبیعی در خدمت تاویل کلمات متشابه در قران



كَأَيِّن مِّن آيَةٍ فِي السَّمَاوَاتِ وَالأَرْضِ يَمُرُّونَ عَلَيْهَا وَهُمْ عَنْهَا مُعْرِضُونَ- چه بسیار آیات در آسمان ها وزمین که از آنها میگذرند وبدان توجه ای نمیکنند وروی بر میگردانند-یوسف-105.


خداوند متعال در قرآن تمامی پدیده های طبیعی که در معرض دید ما قرار دارد را آیات خداوند میداند و از انسان میخواهد که به آنها با دیده تفکر و تعقل بنگرند تا عظمت او را درک کنند. خداوند متعال تمامی مظاهر ماده  که به عنوان زینت زمین برای انسان خلق کرده است و در معرض دید ما قرار دارد را مرتبا آیات خداوند نام میبرد و این آیات را نشانه بارز و قابل مشاهده در معرض یاد آوری و دید انسان قرار داده و برای اثبات حقانیت خداوند برای انسان از آنها مثالهای مختلفی میزند و در خدمت آیات محکمات  که اساس و پایه  قرآن است قرار می دهد. این آیات در طبیعت را با کلمات متشابه و در قالب تمثیل هائی بیان میکند. از آنجائیکه این مظاهر مادی در ارتباط  مستقیم با علوم طبیعی هستند دارای دو چهره هستند، اول  ظاهر این کلمات و دوم مفاهیم واقعی و دلیل علمی آنها است. خداوند قرآن مجید را برای تمامی انسان ها در قرون مختلف و آیندگان نازل فرموده. بنابراین مطالب این کلمات متشابه طوری بیان شده که هر کس میتواند مفاهیم خاص خود را از آن  بیرون آورد.

ما باید سعی کنیم با تکیه بر علوم طبیعی به مفاهیم واقعی آن دست پیدا کنیم. یکی از علل ایجاد  شبهه تکرار نظرات گذشتگان و دفاع از آن نظرات با دید علمی امروز که با هم سازگاری ندارند. گذشتگان بر اساس دید علمی 1300 سال قبل این آیات را تفسیر کرده اند و ما عینا همان ها  را بدون مقایسه با علم امروزی نقل میکنیم. مفسران محترم در حقیقت راوی نظرات گدشتگان در آیات متشابه هستند و هیچ وقت سعی نکرده اند روی آیات دقیقا تفکر و تعقل کنند و رازهای نهفته در آن را کشف کنند.

در ادامه سعی میکنیم با استناد با آیات در قرآن نقش تاویل آیات در طبیعت را بیان کنیم. آیه 12 سوره اسراء می فرماید.

وَجَعَلْنَا اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ آيَتَيْنِ فَمَحَوْنَا آيَةَ اللَّيْلِ وَجَعَلْنَا آيَةَ النَّهَارِ مُبْصِرَةً لِتَبْتَغُواْ فَضْلًا مِّن رَّبِّكُمْ وَلِتَعْلَمُواْ عَدَدَ السِّنِينَ وَالْحِسَابَ وَكُلَّ شَيْءٍ فَصَّلْنَاهُ تَفْصِيلًا- روز و شب را خداوند دو آیه نامیده. آیه  شب محو میشود و آیه روز بر آن قرار میگیرد و این پدیده که در دید ما قرار دارد یک فضل خداوند است.  تا شما بتوانید حساب سال خود را از آن بیرون آورید. در پایان آیه خداوند میفرماید هر چیزی که در طبیعت است مانند این شب روز دارای علل و شرح وقایع خاص خود است -. وَكُلَّ شَيْءٍ فَصَّلْنَاهُ تَفْصِيلًا-آیات متشابه مستقیما با علوم طبیعی، فیزیک، زمین شناسی و زیست شناسی سر و کار دارند. بررسی و تجسس در این تعینات مادی را  بوسیله دسترسی به ابزار علوم بر عهده انسان قرار داده است. به منظور تشحیذ ذهن انسان و تحریک و ایجاد انگیزه برای کشف علوم، آیات متشابه را در قالب تمثیل های گوناگون و طی شرح داستان های قرآنی مانند داستان اصحاب کهف، سفر ذوالقرنین به جایگاه  طلوع  و غروب خورشید، داستان حضرت سلیمان و آوردن تخت بلقیس در کسری از یک ثانیه و غیره بیان میکند و هر کدام دارای مفهوم علمی برجسته ایست و در تمامی این موضوعات انسان را  دعوت میکند در باره آنها تفکر و تعقل کند تا به کنه مفهوم علمی آنها دست پیدا کنند و این همه در باره تفکر و تعقل کردن در حد واجبات الهی برای انسان هائی که شرایط لازم برای تعقل و تفکر را دارا میباشند  نشانه اهمیت موضوع است.

این برای انسان های دانشمند و دانا یک تکلیف شرعی است. البته هر کس در محدوده   تخصص علمی خود. به عبارتی برای رسیدن به مفاهیم واقعی آیات متشابه می بایستی فیزیک دان در باره پیدایش کیهان  و موضوعات مربوطه و دانشمندان زمین شناسی هم در مورد پیدایش زمین و هفت آسمان و متخصصین زیست شناسی در باره خلقت انسان و تکامل آن و سایر اظهارنظر کنند. اظهار نظر دانشمندان علوم انسانی و معارف در آیات متشابه که بیشتر جنبه علمی تخصصی دارد دلیل اصلی خلق شبهات و تناقصات ظاهری است که ناشی از برداشت شخصی بر تصورات ذهنی، نشسته بر باور ذهنی آنها شده است از آنجائیکه این نشانه ها همه مانند سایر آیات قرآنی آیه خداوند محسوب میشوند. 

از این ها نیز میتوان برای اثبات عظمت و وحدانیت خداوند و در یک کلام اعجاز قرآن استفاده نمود. بنابراین تمامی مباحث علمی  تائید  شده  باید با آیات متشابهات قرآن همخوانی داشته باشد. چرا که خداوند متعال خالق تمامی مظاهر ماده  در این جهان است و روابط  بین اجزای این مظاهر یعنی قوانین طبیعت هم از آن خداوند است و امر و دستور ذات باریتعالی در درون ماده  و تشکیلات آن است. اساس و مستندات مهم برای توجیه و تاویل آیات قرآن خود علم است. آیات خداوند بر اساس کلمات خود خداوند در قرآن باید در دو طیف تقسیم بندی نمود.

دسته اول آیات مظاهر مادی یا  تعینات عینی مانند روز و شب، اختلاف لیل و نهار، آب و باران، سوار شدن بر کشتی و غرق نشدن در آب و هفت آسمان و طبقات آن و بسیاری دیگر از آیات الهی در زمین و آسمان و

دسته دوم آیات محکمات در قرآن است برای راهنمائی انسان برای رسیدن به ایمان به خداوند متعال ،توحید، نبوت، معاد و اخلاقیات، عمل صالح و قیامت و سایر موضوعات دیگر که اساس قرآن هم بر این آیات است و آیات متشابه برای رسیدن به حقانیت این اصول قرآنی است یعنی برای رسیدن به حقانیت خداوند. بنابراین کسانی که آیات متشابه را از دید فلسفه و الهیات و نظر گذشتگان و با این باور که گذشتگان حرفها یشان مستند است و ما باید آنها را بدون چون و چرا به پذیریم در عمل مانع استفاده از ابزار علم برای رسیدن نسل شکوفایی علم به حقانیت خداوند است و این خیانت به قرآن است و این جا گلایه حضرت رسول اکرم (ص) به خدا از دست ایمان آورندگان به قرآن دقیقا این موضوع است. آیات فراوانی در قرآن برای اثبات این نظریه وجود دارد که سعی میشود به مواردی از آنها اشاره شود تا ذهن آمادگی لازم برای رفع ابهامات و شبهات که زائیده  تفکرات ذهنی غلط ما است و عدم آگاهی به علوم طبیعی که باعث شده این غوغای تصورتناقصات قرآنی که بهانه ای برای مخالفان ادیان الهی شده  و ذهن مومنین هم درگیر رفع این تناقصات کرده است.

متاسفانه دانشمندان علوم انسانی و معارف قرآنی با خود فکر میکنند که میتوانند به تمامی آیات متشابه جواب بدهند و میدهند و در قرن شکوفائی علم  نظرات مفسرین صدها سال قبل که بر اساس باور علمی آن روز ها در ذهنیات نقش بسته را مجددا و بدون مراجعه  به علوم طبیعی روز عینا منعکس میکنند و به ایجاد شبهات دامن میزنند که  گناهی بس  بزرگ و نابخشودنی است.

از آنجائیکه موضوعات آیات متشابه  در ذهن ما نقش بسته و بر باور ما نشسته و اینطور تصور میکنیم که مراجعه به علوم روز ممکن است این تصورات ذهنی ما را  متزلزل نماید با  بررسی های علمی مخالفت می کنیم و اعلام میکنند که علوم نسبی هستند و احتمال تغییر است. بنابراین نباید از ابزارعلم استفاده کرد با خود فکر نکرده ایم که چرا گذشتگان ما این آیات را با علوم روز تفسیر کردند و به ما تحویل دادند و بر باور ما  نشاندند  ولی ما از تغییر آنها و بازنگری هراسان هستیم.

دانشجویان مسلمان به مراجع تقلید خود می نگرند و انتظار دارند تغییرات اساسی در این تصورات ایجاد شود که متاسفانه بد طوری بر باور ها نشسته که جدا کردن آنها به این سادگی نیست. معاندین از جمله امثال آقای دکتر سها و سروش هم با ضدیت  کور و تمام عیار آیات خداوند را غیر منصفانه و غیر علمی نقد می کنند و حتی به خود آیات هم مراجعه نمی کنند که چه واقعیت های علمی در آنها نهفته است .داستان ذوالقرنین اعجاز خداوند است و مطالب بسیار مهم علمی در آن نهفته و این آقایان  از عدم آگاهی ما سوء استفاده را میبرند و ماموریت خود را انجام میدهند.

برای نمونه این داستان را عرض کردم ایشان ایراد می گیرند که  کجای کره زمین مشرق و مغرب در یک جا اتفاق می افتد و آیات خدا را مسخره میکند ولی به جهل علمی خود واقف نیست. بسیاری از علماء هم این را نمیدانند. هر دو یک مطلب را عنوان میکنند. یکی نقد میکند. دیگری به غلط از آن تفکر دفاع. درمقاله-مشارق ومغارب در کره زمین واقعیت عینی دارد موضوع را شرح داده ام.

واقعیتی که در کره زمین اتفاق می افتد به عبارتی مشرق و مغرب در یک مکان ظاهر میشوند و 24 ساعت ما مشارق و مغارب را در یک محل مشاهده می کنیم و خداوند می خواهد این  راز  بزرگ علمی را که تازگی کشف شده را برای تقویت ایمان و حقانیت خدا و اینکه  قرآن در 1400 سال پیش این واقعیت علمی را بیان کرده و علم با سفر به قطب های جنوب و شمال آن را کشف کرده و ما باید به طرز تفکر و ضعف علمی این آقایان  پی ببریم. سایر مطالب آنان هم  پایه سستی دارد که انشاءالله به مرور مطالبی منتشر میکنم تا علاقمندان به دانستن واقعیت های قرآن هم مفهوم آیات را بشناسند و هم آنان را. انشاء الله به همت علماء و دانشمندان خیراندیش و نوگرا در حوزه و دانشگاه به نظریه های یکسان در آیات متشابه که همه در ارتباط با علوم طبیعی است دست پیدا کنیم که دو مولفه شجاعت و شهامت ابراز عقاید و رهائی از بند تفکرات ذهنی و فلسفی کهن در این ارتباط راهگشا است. مقام معظم رهبری هم برای رفع شبهات دستگاه های شبهه پراکنی توصیه های لازم را مرقوم فرموده اند که باید در رفع شبهات تلاش مضاعف شود. آیات متشابه دو بعدی است دارای دو مفهوم است مفهوم ظاهری و مفهوم واقعی.

در ادبیات جهان و در تمامی تمدن ها از تمثیل و داستان ها برای تفهیم یک مطلب به خواننده استفاده میکنند بسیاری از آیات در باره پدیده های مادی اطراف ما است و خداوند آنها را برای تفکر و تعمق برای رساندن پیام حقانیت خداوند مطرح میکند. مثلا خلقت هفت آسمان را که  بدون ستون دیدنی برافراشته در تمثیل و آیات  فراوان مثل میزند. حال اگر ما هفت آسمان را هفت طبقه بطلمیوسی در ذهنمان گنجانده باشیم یک تاویل داریم و اگر هفت آسمان را هفت جو زمین در نظر بگیریم تاویل دیگری داریم. برای رسیدن به واقعیت اصلی تاویل آیات باید ذهن را از تصورات گذشته پاک کرد.

خداوند انسان خواننده  قرآن را خطاب قرار میدهد و می فرماید در آیه فکر کن، افلا یتفکرون، افلا یعقلون. در آیات نکاتی وجود دارد که با تامل و تفکر در آن به راحتی  میتوان مفهوم  واقعی کلمه  متشابه را بیرون آورد. اول سیاق آیات و موضوعی که در باره آن در قرآن مطرح میشود و آیات قبل و بعد ان دوم خداوند متعال خالق علم است و ما معتقد هستیم که آیات قرآن بایستی با علم همخوانی داشته باشد اگر آیه ای با علم امروزی تطابق داشته باشد باید به عنوان ادله و شواهد آن را  بپذیریم و لو اینکه با گفتار و تفاسیر گذشتگان مطابقت نداشته باشد. قرآن اصل است و نظر گذشتگان فرع  متاسفانه  برعکس شده همه ما تلاش میکنیم آیات را طوری تفسیر کنیم که با نظر فلان مفسر قرآن در هزار سال قبل تطبیق پیدا کند چرا که بر باور ما نشسته و کندن آن هم آسان نیست. خداوند از کلمات متشابه در 1400 سال قبل استفاده کرده است تا انسان خود به کشفیات علمی نائل بشود و آیه متشابه با آن تطابق پیدا کند. آیه 53 سوره فصلت آیات محکم و متشابه را تعریف میکند .

هُوَ الَّذِيَ أَنزَلَ عَلَيْكَ الْكِتَابَ مِنْهُ آيَاتٌ مُّحْكَمَاتٌ هُنَّ أُمُّ الْكِتَابِ وَأُخَرُ مُتَشَابِهَاتٌ فَأَمَّا الَّذِينَ في قُلُوبِهِمْ زَيْغٌ فَيَتَّبِعُونَ مَا تَشَابَهَ مِنْهُ ابْتِغَاء الْفِتْنَةِ وَابْتِغَاء تَأْوِيلِهِ وَمَا يَعْلَمُ تَأْوِيلَهُ إِلاَّ اللّهُ وَالرَّاسِخُونَ فِي الْعِلْمِ يَقُولُونَ آمَنَّا بِهِ كُلٌّ مِّنْ عِندِ رَبِّنَا وَمَا يَذَّكَّرُ إِلاَّ أُوْلُواْ الألْبَابِ


او کسی است که کتاب (قرآن)  را نازل کرد در آن آیات محکمات است  که اصل کتاب است و دیگری آیات متشابهات هستند، کسانی که در قلب های شان شک است ( یا بی ایمانی یا عناد و یا غرور و لجبازی وجود دارد ) از تشابه آن ( از تشبیه آن ) که ظاهر آیه  است تبعیت میکنند و تاویلی استخراج میکنند که ایجاد فتنه میکند برای تشوش اذهان و فتنه انگیزی، تاویل این آیات را خداوند می داند و دانشمندان علوم  (متخصصین علوم طبیعی ) و آنها هستند که میگویند پروردگارا ما به تمام چیز های که از جانب تو است ایمان داریم- هم به محکمات و هم متشابه آن از این موضوع جز دانشمندان کسی متذکر نمی شود. جالب است که خداوند متعال اشاره می فرماید کسانی هستند که ظاهر آیه را بر میگزینند برای فتنه انگیزی- مِنْهُ ابْتِغَاء الْفِتْنَةِ وَابْتِغَاء تَأْوِيلِهِ. ما آیات قرآن را پیش روی خودمان داریم و میتوانیم به آن مراجعه کنیم و در باره آن تفکر کنیم و اطلاعی هم از علم روز کسب کنیم. چه دلیلی دارد که برای فهمیدن این آیه به صد ها صفحه منابع کهن مراجعه کنیم ولی خودمان در آیه تعقل نمی کنیم. مسلما ما مفهوم واقعی را میتوانیم استخراج کنیم .سید محمد تقوی اهرمی 26 مهر ماه 1395 ویرایش جدید اسفند 1397و خرداد 1399

 

 

 

بازدید: 3445

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید