قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلى‌ كُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ

در زمین گردش کنید و بنگرید خداوند چگونه حیات را آفرید. بر اساس آخرین یافته های علم زیست شناسی پایه و اساس حیات از حما مسنون آغاز شد، توده نرم سیاه چسبنده بر روی سفال داغ و پخته ،ماکرو مولکول های آلی زنجیره ای حامل کد های ژنتیکی . زیبا ترین و پر مفهوم ترین کلمه از مشهودات حیات و این نقطه آغاز تکامل حیات است. هدف این سایت آشنائی بیشتر با قرآن مجید و نگاه به آن با دید و عینک علوم طبیعی و فیزیک است و شفاف کردن موضوعات خلقت کیهان در شش روز ، زمین در دو روز و مفهوم هفت آسمان و خلقت آن در دو روز و اقوات در چهار روز از دیدگاه قرآن و مقایسه آنها با آخرین نظریه های علمی است. موضوع مرگ و حیات، قیامت از دید علم فیزیک و قرآن مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. مقالاتی در این زمینه تقدیم باز دید کنند گان سایت می گردد به علاوه بر اساس کیف بدأ الخلق شما را با بند پایان و حشرات ایران و عجایب خلقت آن اشنا می کنیم و سایت حشرات ایران تنها سایت حشره شناسی با متنوع ترین انواع گونه های راسته بند پایان در خاور میانه با حدود 20000 عکس دست اول و تصویر برداری شده توسط اینجانب که همه آیاتی از خداوند متعال در حیات زمین هستند. آدرس سایت حشرات ایران .insectsofiran.com

CopyRight © سید محمد تقوی اهرمی.

برای آشنائی با رزومه اینجانب اینجا کلیک کنید.

اینستاگرام     hammanmasnun@

s.m.taghaviahrami94[@]gmail.com

أَنَّا نَأْتِي الْأَرْضَ نَنقُصُهَا مِنْ أَطْرَافِهَا و راز علمی نهفته در آن

مقدمه نوشتار


این آیه دو بار در سوره انبیاء آیه44 و سوره رعد آیه 41 نازل شده است یکی دیگر از آیات متشابه ای است که در باره آن بحث فراوان شده و راز نهفته در آن کشف نشده. البته بزرگوارانی اشاره به جنبه علمی آن نموده اند و با توجه به سیاق آیه و آیات قبل از آن در دو سوره و اینکه منظور خداوند ارض کره زمین یا خشکی است نتوانسته اند واقعیت ان را روشن کنند. دلیل آن هم روشن است برای تفسیر آیه تنها خود آیه بدون توجه به آیات قبل و مفهوم واقعی کلمات به کار برده شده را تفسیر می کنیم. از روش تفسیر قرآن به قرآن بسیار آسان می توان به مقصود رسید. البته ساده نیست از ابزار تفکر و تعقل باید بهره جست. روی آن بسیار اندیشیدم و به نتایجی رسیدم که برای تشحیذ نظر بیان می شود.

کلمات کلیدی و مفهوم آن ها در آیه


بَلْ مَتَّعْنَا هَؤُلَاء وَآبَاءهُمْ حَتَّى طَالَ عَلَيْهِمُ الْعُمُرُ أَفَلَا يَرَوْنَ أَنَّا نَأْتِي الْأَرْضَ نَنقُصُهَا مِنْ أَطْرَافِهَا أَفَهُمُ الْغَالِبُونَ-44 سوره انبیاء
اوَلَمْ يَرَوْا أَنَّا نَأْتِي الْأَرْضَ نَنْقُصُهَا مِنْ أَطْرَافِهَا ۚ وَاللَّهُ يَحْكُمُ لَا مُعَقِّبَ لِحُكْمِهِ ۚ وَهُوَ سَرِيعُ الْحِسَابِ-آیه 41 سوره رعد


ارض، ناتی، تنقصها من اطرافها، و دلیل این رخداد و زمان آن.


ارض در قرآن به دو مفهوم آمده است کره زمین و خشکی، در تمام فرهنگ ها زمین را خشکی یا خاک معنی کرده اند مانند اینکه بگوئیم من زمین خوردم ولی دست من یا پای من آسیب ندید. در آیه خلق الارض فی یومین در آیه 9 سوره فصلت منظور کره زمین است که در دو دوره خلق شد. باران که می بارد در چندین آیه از یحیی الارض بعد موتها بیان شده که منظور خشکی است. آیات 27 تا 33 سوره نازعات می فرماید

أَأَنتُمْ أَشَدُّ خَلْقًا أَمِ السَّمَاء بَنَاهَا- رَفَعَ سَمْكَهَا فَسَوَّاهَا- وَأَغْطَشَ لَيْلَهَا وَأَخْرَجَ ضُحَاهَا- وَالْأَرْضَ بَعْدَ ذَلِكَ دَحَاهَا- أَخْرَجَ مِنْهَا مَاءهَا وَمَرْعَاهَا- وَالْجِبَالَ أَرْسَاهَا- مَتَاعًا لَّكُمْ وَلِأَنْعَامِكُمْ- آیا خلق شما مهمتراست یا بنای آسمان (جو زمین )–آسمانی که سقف آن را بالا برد و سپس آن را سر و سامان داد و تکمیل کرد- و شب آن را تاریک و روزش را روشن گردانید- و بعد از آن زمین (خشکی) را گسترش داد- و در آن چشمه ها و مراتع را بیرون آورد- و کوه ها را استوار و پا بر جا تثبیت کرد - متاعی است برای شما و چهارپایان شما. والارض بعد ذلک دحاها معنی کره زمین نمی دهد که برخی دحو الارض را روز تولد زمین می نامند 25 سوره عبس والارض بعد ذلک دحاها اشاره به گسترش قاره ها است. به این آیه هم نگاهی داشته باشیم. أَنَّا صَبَبْنَا الْمَاء صَبًّا-ثُمَّ شَقَقْنَا الْأَرْضَ شَقًّا-فَأَنبَتْنَا فِيهَا حَبًّا-آب را آن چنان که باید (یر روی سنگ ها فرو ریختیم) و سپس زمین را (با آن)شقه شقه کردیم (ریز ریز کردیم تا ریشه گیاه بتواند در آن نفوذ کند) و دانه را در آن کاشتیم. میلیارد ها سال آب در سنگ ها نفوذ می کرد و یخ می زد و سنگ ها ترک بر می داشتند و به مرور دو عامل آب و فرسایش، خاک کشاورزی را برای ما و چارپایان فراهم کرد تا از آن بهره ببریم. بنابراین در این آیه با توجه به ضمائر به کار برده شده زمین معنی خشکی می دهد. بیشتر آیات به جز چند مورد همه جا از ارض به عنوان خشکی نامبرده است. اینکه مفسرین محترم اشاره به کاسته شدن انسان های روی زمین و از بین بردن تمدن ها تفسیر شده و ضمنا ناتی الارض را ما می آئیم معنی کرده اند نمی تواند تفسیر واقعی این دو آیه باشد. اولا هیچ گونه اشاره ای به انسان ها نشده و دیدگاه گذشتگان به تاویل آیه بر اساس علم روز بوده دوم خداوند مکان ندارد که بخواهد بیاید خداوند در همه جا حضور فعال دارد و آن امر خداوند است که می آید نه خود خداوند.


فعل اتی که در قرآن بسیار آمده به معنی بردن، آوردن، عطا کردن، نازل کردن و آمدن بیان شده مانند. بل تاتیهم بغتتا بطور نگهانی (عذاب) آنان را فرا گرفت که همان معنی آمدن یا نازل شدن می دهد. سَوْفَ تَعْلَمُونَ مَنْ يَأْتِيهِ عَذابٌ يُخْزِيهِ وَ يَحِلُّ عَلَيْهِ عَذابٌ مُقِيمٌ - پس بزودى خواهيد دانست كه مجازاتِ خوار كننده به سراغ چه كسى خواهد آمد و عذاب جاودانه دامن چه كسى را خواهد گرفت. وجه های مختلف این فعل در آیات متعدد اغلب آوردن معنی شده.آیه ای که شبیه ناتی الارض است به ما کمک می کند به تاویل ناتی الارض برسیم. در آیه مَا نَنْسَخْ مِنْ آيَةٍ أَوْ نُنْسِهَا نَأْتِ بِخَيْرٍ مِنْهَا أَوْ مِثْلِهَا-هر آیه ای (پدیده های طبیعی مانند انقراض دایناسور ها) را منسوخ نمی کنیم و یا به تاخیر نمی اندازیم مگر بهتر از آن یا مانند آن را می آوریم. آیه نشانه های طبیعت هستند که در بسیاری از آیات به آن اشاره شده و آن را سبع المثانی نامیده است.

بنابراین انا ناتی الارض ما خشکی را جلو می آوریم. پدیده ای که در برنامه ریزی مدون الهی مقرر شده است. اوَلَمْ يَرَوْا أَنَّا نَأْتِي الْأَرْضَ نَنْقُصُهَا مِنْ أَطْرَافِهَا ۚ وَاللَّهُ يَحْكُمُ لَا مُعَقِّبَ لِحُكْمِهِ ۚ وَهُوَ سَرِيعُ الْحِسَابِ. آیا نمی نگرند ما خشکی را در حالی که مرتبا از اطراف آن کاسته می شود می آوریم. این حکم خداوند است که محقق می شود و به تاخیر نمی افتد و خداوند سریع الحساب است. در هر دو آیه قبل از آن به مشرکین اشاره می کند که مستحق عذاب هستند و این پدیده است که سر نوشت حیات را به مخاطره می اندازد و بلا ها و عذاب بر مردم که نتیجه اعمال و رفتار انسان است نازل می کند زمانی که انواع وجه های شرک بر جهان غالب می شود. حال این عذاب چیست. به چند آیه قبل از آن اشاره کنم. آیات 39 تا 44 سوره انبیاء


لَوْ يَعْلَمُ الَّذِينَ كَفَرُوا حِينَ لَا يَكُفُّونَ عَن وُجُوهِهِمُ النَّارَ وَلَا عَن ظُهُورِهِمْ وَلَا هُمْ يُنصَرُونَ-كاش آنان كه كافر شده‏اند مى‏دانستند آنگاه كه آتش را نه از چهره‏هاى خود و نه از پشتشان باز نمى ‏توانند داشت و خود مورد حمايت قرار نمى ‏گيرند – اشاره ای به قیامت نشده و نار در این جا عذابی است که جلو چشمان آن ها ظاهر می شود.
بَلْ تَأْتِيهِم بَغْتَةً فَتَبْهَتُهُمْ فَلَا يَسْتَطِيعُونَ رَدَّهَا وَلَا هُمْ يُنظَرُونَ- بلكه به طور ناگهانى به آنان مى‏ رسد و ايشان را بهت‏ زده مى‏ كند طوری که كه نه مى‏ توانند آن را برگردانند و نه به آنان مهلت داده مى ‏شود اشاره به عذابی است که بر کافران محقق شد. در ایه بعد به صراحت به آن اشاره میکند. عجیب است که در تفسیر به آیات قبل و بعد توجه نمی شود.

 
وَلَقَدِ اسْتُهْزِئَ بِرُسُلٍ مِّن قَبْلِكَ فَحَاقَ بِالَّذِينَ سَخِرُوا مِنْهُم مَّا كَانُوا بِهِ يَسْتَهْزِئُون- و مسلما پيامبران پيش از تو نیز مورد ريشخند قرار گرفتند پس كسانى كه آنان را مسخره مى‏كردند چزای آنچه كه آن را به مسخره مى‏ گرفتند گريبانگيرشان شد.
قُلْ مَن يَكْلَؤُكُم بِاللَّيْلِ وَالنَّهَارِ مِنَ الرَّحْمَنِ بَلْ هُمْ عَن ذِكْرِ رَبِّهِم مُّعْرِضُونَ- آيا براى آنان( مشرکین) خدايانى غير از ماست كه از ايشان حمايت كنند در حالی که آن خدایان نمى‏ توانند خود را يارى كنند و نه از جانب ما يارى شوند.


بَلْ مَتَّعْنَا هَؤُلَاء وَآبَاءهُمْ حَتَّى طَالَ عَلَيْهِمُ الْعُمُرُ أَفَلَا يَرَوْنَ أَنَّا نَأْتِي الْأَرْضَ نَنقُصُهَا مِنْ أَطْرَافِهَا أَفَهُمُ الْغَالِبُونَ - بلكه اين ها و پدرانشان را بر خوردار كرديم تا عمرشان به درازا كشيد ( منظور مشرکین کنونی است که عمر آنان و پدران آنها تا به حوادث ناتی الارض ادامه یافته است ) آيا نمى ‏بينند كه ما خشکی را در حالی که مرتبا از اطراف آن کاسته می شود جلو می آوریم آيا باز هم آنان پيروزند.


از مطالعه آیات قبل چنین نتیجه می گیریم که ناتی الارض ننقصها من اطرافها برای انسان عذاب در بر دارد.


در آیات قبل از 41 سوره رعد هم از مشرکین و کافران اشاره شده که ما یک آیه قبل را بررسی می کنیم. هدف اثبات عذاب بودن ناتی الارض تنقصها من اطرافها است تا زمینه برای شرح ماهیت این عذاب فراهم شود. و ان مَا نُرِيَنَّكَ بَعْضَ الَّذِي نَعِدُهُمْ أَوْ نَتَوَفَّيَنَّكَ فَإِنَّمَا عَلَيْكَ الْبَلَاغُ وَعَلَيْنَا الْحِسَابُ- و اگر پاره ای از عذاب ها را که منکران وعده می دهیم به تو نشان دهیم ( می بینی که سخت هستند)و یا اگر تو را قبض روح کنیم تنها وظیفه تو ابلاغ وحی است و حسابرسی بر عهده ما است. در این آیه صراحتا تذکر داده شده کسی که تکالیف شرعی را به جای نمی آورد تنبیه آن ها با خدا است و وظیفه تو پیامبر تنها ابلاغ وحی است؟ مردم با اختیار و آگاهی باید راه خداوند را بروند.


اوَلَمْ يَرَوْا أَنَّا نَأْتِي الْأَرْضَ نَنْقُصُهَا مِنْ أَطْرَافِهَا ۚ وَاللَّهُ يَحْكُمُ لَا مُعَقِّبَ لِحُكْمِهِ ۚ وَهُوَ سَرِيعُ الْحِسَاب- آیا نمی بینند که ما خشکی را در حالی که مرتبا از اطراف آن کاسته می شود جلو می آوریم و این حکم تدوین شده الهی است که تاخیر در ان نیست و خدا سریع الحساب است. اشاره به پدیده طبیعی است که در آن عذاب قرار دارد موقع آمدن آن برنامه ریزی شده و خداوند از آن آگاه است. این آیه جزء بر چیده شدن حیات زمین در دوره هزار ساله پایان عمر حیات است- وَیَسْتَعْجِلُونَكَ بِالْعَذَابِ وَلَن یُخْلِفَ اللَّهُ وَعْدَهُ وَإِنَّ یَوْمًا عِندَ رَبِّكَ كَأَلْفِ سَنَةٍ مِّمَّا تَعُدُّونَ حج-47- از تو به شتاب عذاب می طلبند و خدا هرگز وعده خود را خلاف نمی کند و آن روزی است نزد خداوند که برابر با هزار سالی است که شما محاسبه می کنید. دوره این یوم هزار سال است و اجرا آن خواست و برنامه ریزی الهی است که نزد خود تدوین شده دارد. عذاب ادنی است در همین زمین و قبل از بر چیدن حیات این عذاب رخ می دهد. در قیامت نیست در همین زمین است. هزار و پنجاه هزار سال در زمین است ونه در قیامت.


راز علمی ان ناتی الارض تنقصها من اطرافها


سبک بیان حوادث آینده که در سرنوشت حیات زمین و قبل از قیامت رخ می دهد اغلب در لابلای تذکر به کافران و مشرکین بیان شده. قبل از بروز قیامت تحولاتی در زمین رخ می دهد که بر مردم سختس و بلا نازل می شود و عرصه بر زندگی مردم تنگ می گردد و این عذاب نتیجه عملکرد انسان است و کفر و شرک و فساد همه جا را فراگرفته که تقریبا با برداشتن حیات در زمین مترادف می شود.

لَنُذِيقَنَّهُمْ مِنَ الْعَذابِ الْأَدْنى‌ دُونَ الْعَذابِ الْأَكْبَرِ لَعَلَّهُمْ يَرْجِعُونَ 21 سوره سجده -و البته ما عذاب نزدیک تر در این دنیا را قبل از عذاب قیامت به آنان می چشانیم. این دوره به آخرالزمان مشهور است. ناتی الارض ننقصها من اطراف ها خشکی ها در اثر ذوب شدن یخ های قطبی شمال و جنوب و بالا آمدن آب اقیانوس ها و کاسته شدن از اطراف خشکی ها که زیر آب می روند منظور است. اطراف خشکی ها به مرور کاسته می شود و آب اقیانوس ها شهر ها و سواحل را در خود می بلعد و قرآن دقیقا ننقصها من اطرافها همواره از اطراف خشکی ها کاسته می شود. الله اکبر. ساختار تشکیلاتی زمین برای تداوم حیات و تثبیت عوامل دست اند کار بقاء حیات ارتباط مستقیم با متوسط گرمای زمین دارد که امروزه با افزایش گاز های گلخانه ای و افزایش حرارت یخ های قطب شمال و جنوب شروع به ذوب شدن کرده و نگرانی دانشمندان را در این زمینه را بر انگیخته است و بحث روز سازمان های محیط زیستی است. اشاره قرآن به این موضوع جزء اعجاز علمی قرآن است. خداوند رخدادهای نگران کننده انسان امروزی را در قالب تمثیل ها بیان می فرمایدتا انسان امروزی به حقانیت وجود خداوند ایمان بیاورند و متاسفانه تحجر مانع شناخت قرآن به دانشمندان این زمان شده است. مطالبی از منبع-تاثیر ذوب شدن یخ‌های قطبی بر کاهش سطح خشکی ها نقل می کنم.

"جنوبگان شرقی: جنوبگان یا قطب جنوب شرقی که دارای چهارپنجم یخ تمام کره زمین است، آب نشدنی به نظر می‌رسد. این بخش از دوره‌های گرمایی کره زمین، جان سالم به دربرده است اما به نظر می‌رسد که آرام‌ آرام به خاطر گرمایش جهانی بر ضخامت آن افزوده می‌شود. اتمسفر گرم‌ تر، بخار آب بیشتری را در خود نگه می‌دارد که در قالب برف بر جنوبگان شرقی می‌نشیند؛ اما حتی این غول بی شاخ و دم هم نمی‌تواند بازگشت دوره ائوسن را طاقت بیاورد.
جنوبگان غربی: درست مثل یخسار گرینلند، جنوبگان غربی در دوره‌های گرم‌تر کره زمین بسیار کوچک‌تر از اندازه الآن خود بوده است. چون بر بستر کره زمین زیر آب‌ها قرارگرفته، آسیب‌پذیری بیشتری دارد. اقیانوس گرم، این قطعه یخ عظیم شناور را از پایین آب می‌کند و به فروپاشی آن منجر می‌شود. از سال 1992 میلادی، جنوبگان غربی به‌ طور میانگین سالیانه 65 میلیون تن یخ را ازدست ‌داده است.


تغییرات فوق‌ الذکر تعادل میان تبخیر سطحی آب‌ها و حجم روان‌آب رود ها را بر هم‌ زده و به افزایش سطح آب دریاها می‌ انجامد. هرچند داده‌های علمی محو شدن یخ‌ های قطبی تا سال ۲۰۳۵ را پیش‌بینی می ‌کنند. مسأله ذوب سریع علاوه بر یخ‌های قطبی و یخچال‌های طبیعی برای ورقه‌های عظیم قطب جنوب هم مطرح است. ذوب یخ‌ها در فصل بهار در زمانی زودتر از موعد مرسوم و تأخیر زمانی فرآیند انجماد در پاییز به معنای ناپدید شدن میدان‌های عظیم یخی در آینده است. 

افزایش دما و ذوب یخ‌ها در سده اخیر سبب افزایش حجم دریاها و دمای اقیانوس‌ها شده است. تغییر دمای اقیانوس‌ها بر شرایط کوتاه‌ مدت جوی تاثیر می ‌گذارند، زیرا اقیانوس‌ها حدود ۳۰درصد کربن ‌دی‌اکسید ناشی از اقدامات اقلیمی انسانی را جذب می‌کنند. این نکته به نوبه خود نقش بارزی در افزایش میانگین سطح جهانی دریا داشته است و مخاطراتی مانند تخریب زیستگاه‌های ساحلی، فرسایش مخرب ساحل و سیلابی شدن تالاب‌ها، نفوذ آب شور به ذخایر زیرزمینی آب‌شیرین و شور شدن خاک و به زیر آب رفتن بسیاری شهرها و رسیدن امواج توفانی قوی به ساحل را در پی دارد. از اطراف خشکی ها کم می شود بدون شک صدمات جبران ‌ناپذیری از این مسأله متوجه کشورهای آسیب ‌پذیر و کم ‌درآمد خواهد شد .این پیامد تغییر اقلیم معادلات و مرز بندی‌های بین‌المللی را برهم خواهد" . به مناسبت سالگرد تولد با سعادت مولای متقیان اسطوره عدالت محور و مردم سالاری حضرت علی ع بر مسلمانان مبارک باد. سید محمد تقوی اهرمی 15/11/1401

 

بازدید: 1266