قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلى‌ كُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ

در زمین گردش کنید و بنگرید خداوند چگونه حیات را آفرید. بر اساس آخرین یافته های علم زیست شناسی پایه و اساس حیات از حما مسنون آغاز شد، توده نرم سیاه چسبنده بر روی سفال داغ و پخته ،ماکرو مولکول های آلی زنجیره ای حامل کد های ژنتیکی . زیبا ترین و پر مفهوم ترین کلمه از مشهودات حیات و این نقطه آغاز تکامل حیات است. هدف این سایت آشنائی بیشتر با قرآن مجید و نگاه به آن با دید و عینک علوم طبیعی و فیزیک است و شفاف کردن موضوعات خلقت کیهان در شش روز ، زمین در دو روز و مفهوم هفت آسمان و خلقت آن در دو روز و اقوات در چهار روز از دیدگاه قرآن و مقایسه آنها با آخرین نظریه های علمی است. موضوع مرگ و حیات، قیامت از دید علم فیزیک و قرآن مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. مقالاتی در این زمینه تقدیم باز دید کنند گان سایت می گردد به علاوه بر اساس کیف بدأ الخلق شما را با بند پایان و حشرات ایران و عجایب خلقت آن اشنا می کنیم و سایت حشرات ایران تنها سایت حشره شناسی با متنوع ترین انواع گونه های راسته بند پایان در خاور میانه با حدود 20000 عکس دست اول و تصویر برداری شده توسط اینجانب که همه آیاتی از خداوند متعال در حیات زمین هستند. آدرس سایت حشرات ایران .insectsofiran.com

CopyRight © سید محمد تقوی اهرمی.

برای آشنائی با رزومه اینجانب اینجا کلیک کنید.

اینستاگرام     hammanmasnun@

s.m.taghaviahrami94[@]gmail.com

ثم الستوی الی السماء و هی دخان و خلق بنا حق شبهه

مقدمه نوشتار


مثله کردن آیات یک مجموعه به هم پیوسته و جدا گانه تفسیر کردن یک شیوه متداول به ارث رسیده از گذشتگان است که ریشه در نا آگاهی علمی داشته است و امروزه همچنان بدون توجه با آیات و علم روز ادامه دارد و پرده روی حقایق علمی آیات کشیده و قرآن را در محافل علمی مهجور قرار داده است و باید وقت زیاد صرف کرد تا شبهه های وارده را رفع کرد. آیات 9 تا 12 سوره فصلت نمونه بارز این شیوه برخورد با آیات متشابه است.


قُلْ أَئِنَّكُمْ لَتَكْفُرُونَ بِالَّذِي خَلَقَ الْأَرْضَ فِي يَوْمَيْنِ وَتَجْعَلُونَ لَهُ أَندَادًا ذَلِكَ رَبُّ الْعَالَمِينَ-9 زمین در دو دوره خلق می شود.
وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ مِن فَوْقِهَا وَبَارَكَ فِيهَا وَقَدَّرَ فِيهَا أَقْوَاتَهَا فِي أَرْبَعَةِ أَيَّامٍ سَوَاء لِّلسَّائِلِينَ-10پوسته جامد روی زمین قرار می گیرد اقوات در چهار دوره مقدر می شود (برنامه ریزیمی شود).
ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء وَهِيَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ اِئْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ-11 سپس به بنای جو زمین که دودی و تاریک است می پردازد
فَقَضَاهُنَّ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ فِي يَوْمَيْنِ وَأَوْحَى فِي كُلِّ سَمَاء أَمْرَهَا وَ زَيَّنَّا السَّمَاء الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَحِفْظًا ذَلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ-12 این جو زمین ( که دودی و تاریک و کم قطر و یکپارچه است به هفت لایه جو قضا (مقدر می شود) می گردد. در هر لایه جو قوانین خاص آن وحی(ابلاغ) می گردد، جو شفاف می شود و نور ستارگان با برخورد با مولکول های جو آشکار می گردد و این چنین زینت بخش جو زمین می شوند. این جو را خداوند با حفاظ هفت طبقه حفظ می فرماید.


گویا مفسرین محترم برای تفسیر یک موضوع آیات را نمی خوانند و یک راست به نظر گذشتگان مراجعه می کنند. این چهار آیه به یک رخداد واحد خلق زمین تا بنای هفت جو زمین یا چگونگی پیدایش حیات می پردازد. تفاوت زمین با سایر کرات آسمانی دارا بودن حیات است. خداوند کیهان را در شش دوره کوتاه خلق کرد تا حیات را در زمین ایجاد کند و حیات با وجود آب بقا دارد وَ جَعَلْنا مِنَ الْماءِ كُلَّ شَيْ‌ءٍ حَيٍّ . انسان در درون حیات با موتور محرکه احسن عملا به تکامل می رسد. از آنجائیکه ثم الستوی الی السماء، سماء را کیهان می گیرند و سبع سماوات را هم آسمان های خیالی که خلاف منظور آیه است این چهار آیه اعجاز علمی قرآن را از اعتبار علمی انداخته اند. به تفاسیر موجود مراجعه و مقایسه فرمائید. ابتدا اشاره ای به خلق کیهان در شش روز داشته باشیم.

خلق کیهان در شش دوره تا کجا است


اولین شبهه، "قرآن تناقص دارد خلق کیهان که سماوات والارض است شش روز است یا هشت روز". ابتدا باید بدانیم که خداوند در آیات شش روز خلق کیهان چه فرموده و آیا خلق زمین و تحولات آن با خلق در شش روز ارتباط دارد یا خیر، فرق سموات و الارض به معنی کیهان و هفت طبقه جو زمین در نوشتار سماوات و الارض و مفاهیم آن از نظر آیات قرآن اشاره کرده ام. در تمام هفت آیه خلق کیهان در شش روز هدف ایجاد حیات در زمین است به آیات زیر اشاره می کنم. آیه 7 سوره هود


و هو الذي خلق السموات و الارض في ستّة ايام و كان عرشه علي الماء ليبلوكم ايّكم احسن عملاً و لئن قلت انّكم مبعوثون من بعد الموت ليقولنّ الذين كفروا ان هذا الا سحرٌ مبين-و خداوند است که کیهان را در شش دوره خلق کرد و برنامه تدوین شده او (قبل از خلق کیهان) بر ایجاد آب قرار داشت تا با احسن عملا شما را بیازماید ( پدیده های طبیعی هم دوره احسن عملا را طی می کنند) وهر گاه گفته شود که شما (بعد از حیات در زمین) مبعوث می شوید کافران گویند امکان ندارد این سحر آشکار است.

و در آیه 54 سوره اعراف هم اشاره می کند که کیهان را در شش دوره خلق کردم تا در زمین حیات را آشکار کنم.


ان ربكم الله الذي خلق السموات و الارض في سته ايام ثمّ استوي علي العرش يغشي الليل النهار يطلبه حثيثاً و الشمس و القمر و النجوم مسّخرات بامره، الا اله الخلق و الامر تبارك الله رب العالمين- رب شما است که سماوات و الارض (کیهان) را در شش دوره خلق کرد سپس به سامان دادن آن پرداخت. شب را در حالی که همواره با شتابْ روز را می طلبد بر روز می پوشاند. خورشید و ماه و ستارگان را با امر خود مسخر خود ساخت، آگاه باشید که خلق و امر دو (پدیده تفکیک ناپذیر) است و خداوند اله هر دو است تبارک الله احسن الخالقین. تفکر در آیه مطالب جالب و جدیدی را آشکار می سازد. خداوند کیهان را در شش دوره خلق می کند بعد از اتمام این شش دوره که شرح می دهم ثم الستوی علی العرش به مفهوم سپس به مدیریت و سامان دادن کیهان می پردازد مطالب بعد از ثم الستوی علی العرش جزء این شش دوره خلق نیست.

شب و روز در این جا اشاره به کره زمین و چرخش به دور محور خود است. شب و روز در همه آیات کره زمین است. تشبیه چرخش شب و روز منظور گردش زمین به دور محور خود و آغاز پیدایش حیات است که ماه و خورشید و ستارگان (منظور کهکشان ها) نقش دارند خداوند خورشید و ماه و ستارگان را به امر خود مسخر خود ساخت آگاه باشید که خلق و امر در پیدایش حیات نقش موثر دارد و این دو تفکیک ناپذیرند. آیه 9 تا12 سوره فصلت همان يغشي الليل النهار يطلبه حثيثاً و الشمس و القمر و النجوم مسّخرات بامره است. این عوامل باید در کیهان سامان داده شود تا حیات خلق شود، اشاره مستقیم و روشن به زمین و گردش شب و روز در زمانی که تفکر زمین ثابت و مرکز کیهان بر افکار مستولی بود باعث پراکنده شدن مردم از حضرت رسول اکرم ص می شد نمونه بلائی که در دو قرن اخیر سر گالیله آمد که گفته بود زمین به دور خورشید می چرخند و ثابت نیست، لذا این مطلب در قالب تشبیه ( فلسفه وجود آیات متشابه در قرآن) بیان شده است. دلیل اینکه چرا خلق زمین و حیات در این شش روز نیست را که من از آیات در باره خلق کیهان فهمیده ام بیان می کنم.


کیهان با پیدایش اتم های هیدروژن و هلیوم خلق می شود


آیه 9 سوره فصلت می فرماید. قُلْ أَئِنَّكُمْ لَتَكْفُرُونَ بِالَّذِي خَلَقَ الْأَرْضَ فِي يَوْمَيْنِ وَتَجْعَلُونَ لَهُ أَندَادًا ذَلِكَ رَبُّ الْعَالَمِينَ-آیا خدائی را تکفیر می کنید که زمین را در دو دوره خلق کرد و برایش شریک می تراشید. خداوند زمین را در دو دوره خلق کرد تکامل اتمی و تکامل شیمیائی، حال این سوال مطرح می شود که خداوند کیهان را در شش دوره خلق کرد آیا خلق زمین هم شامل می شود یا خیر. مفسرین قدیم خلق کیهان را به این چهار آیه ربط داده اند سماء و سبع سموات کیهان است و تمامی کیهان قابل مشاهده آسمان اول است و بقیه آسمان ها هم تخیلات بر اساس آگاهی آن زمان. خداوند کیهان را ابتدا از هیچ ابداع و سپس باز می کند شروع از نقطه بی نهایت ریز مایل به هیچ و به یکباره آن را باز می کند و انبساط کیهان رخ می دهد. ذرات بنیادی ساخته شده در این نقطه بی نهایت ریز که علم آنرا سینگولاریته می نامد با فطرهن ( باز شدن) در درون نوترون ها (طَلْعُهَا كَأَنَّهُ رُءُوسُ الشَّيَاطِينِ تشبیه به نوترون ها است) قرار می گیرد و در شش دوره با پائین آمدن درجه حرارت ابتدا در چند دقیقه و در پنج دوره هسته های اتم دو عنصر اول و دوم جدول مندلیف هیدروژن و هلیوم ساخته می شوند و 380000سال طول می کشد تا حرارت محیط فشرده و پلاسما به حدود سه هزار درجه سرد شود و با پیوستن الکترون ها به این دو هسته، اتم های هیدروژن و هلیوم کیهان در شش دوره خلق می شود.

پایه ساختار مادی کیهان خلق شد و باید با مدیریت امر خداوند کهکشان ها و ستاره ها ساخته شوند تا در منظومه شمسی و زمین حیات خلق شود. پرفسور واینبرگ فیزیک دان بر جسته در صد نوترون ها به پروتون ها هنگام انبساط کیهان را برابر می داند. نوترونها باید در پنج دوره به پروتون ها تبدیل شوند تا نسبت 75 به 25 هیدروژن به هلیوم ایجاد شود.


هیدروژن یک پروتون است و یک الکترون و هلیوم دو پروتون و دو نوترون و دو الکترون. این ها سنگ بنای کهکشان ها است. یک نیروی فوق العاده قوی و فشرده باید در نقاط تعیین شده ظاهر شوند و تمام این اتم ها که به گاز های هیدروژن و هلیوم تبدیل شده اند و در فاصله میلیون ها کیلومتر از هم قرار دارند را به خود جلب کند و در هم فشرده سازد تا حرارت به نقطه ای برسد که با هم جوشی هسته ای مرکز کهکشان ایجاد شود و ستارگان درست شوند. کیهان تا این جا فقط مملو از این دو گاز است و هنوز غبار کیهانی به آن ملحق نشده (ایجاد نخستین کهکشان ها). این نیروی فوق العاده قوی و فشرده تصادفی به وجود نمی آید. علم چگونگی به وجود آمدن این نیروی عظیم را نمی داند ولی قرآن می فرماید هر ستاره دارای جایگاه خاصی است که خداوند عطا می فرماید. فلا اقسم بمواقع النجوم و انه قسم لو تعلمون عظیم. قسم به جایگاه ستارگان اگر بدانی که قسم عظیمی است. فلا اقسم بالخنس و الجوار کنس هر ستاره به سوراخی وصل است با آن حرکت می کند و به درون آن فرو می رود ابتدا سفید چاله است و با مرگ ستاره به سیاهچاله ها فرو می رود. وَ النَّجْمِ إِذا هَوى‌ قسم به ستاره هنگامی که فرو افتد و محو شود. این نیرو های فوق العاده قوی احد هستند که تبدیل می شوند به احدیت. سینگولاریته هستند که از سینگولار منشاء می شوند و یا به سینگولار می پیوندند. قل هو الله احد الله الصمد لم یلد و لم یولد و لم یکن له کفوا احد.بگو خدا احد(تک) است یا به زبان امروزی سینگولار است و صمد فشرده و توپر که به این معنی است که تمام سینگولاریته ها( احدیت یا تکینگی) از او منشاء می شوند. کیهان از احدیت و صمدیت ایجاد شد.


ایجاد کهکشان ها خلق نیست سامان دادن از مواد اولیه خلق شده در شش روز


کیهان یک سینگولاریته عظیم بود و هنگام خلق کیهان در شش دوره نقاط مشخص که جایگاه کهکشان ها و ستارگان هستند و همه از نوع همان احد خداوند است طبق برنامه تدوین شده تحت امر خداوند قرار داده می شوند. از کجا این را می گویم از آیه لم یکن له کفوا احد، هیچ کدام از احد ها همانند احد خداوند نیست. احد خداوند سر منشاء تمام احد ها یا جایگاه ستارگان هستند. کفوا احد باید از جنس الله احد باشد و نه احد به معنی کسی، برخی از ستارگان در سیاهچاله فرو نمی روند و متلاشی و به غبار کیهانی تبدیل می شوند. این نظریه خلق کیهان از قرآن است. بنابراین کیهان تا شش دوره تمام مواد لازم (سنگ بنا)برای ساختن کهکشان ها و ستاره ها فراهم می شود و سپس به مدیریت سامان دادن آن پرداخته می شود. توجه فرمائید در هر هفت آیه خلقت کیهان در شش دوره به حیات در زمین ختم می شود. زمین باید زمانی خلق شود که گاز ها(هیدروژن و هلیوم) که کهکشان ها را درست کردند غبار هم که از متلاشی شدن برخی ستارگان ایجاد شدند به آن اضافه شود عناصر سنگین مورد نیاز خلق حیات. گاز هیدروژن حدود 75 در صد و گاز هلیوم 24 در صد و بقیه در حدود تا دو در صد غبار کیهانی را درست می کنند. به آیات مهم این هفت آیه خلق کیهان در شش دوره نگاه کنیم. سجده، 4.


الله الذي خلق السموات و الارض و ما بينها في سته ايام ثمّ استوي علي العرش مالكم من دونه من ولي و لا شفيع افلا تذكّرون- خداوند کیهان و هر چه که بین آن است را در شش دوره خلق می کند (هر آنچه بین آن است همان نطفه های تشکیل ستارگان است) سپس به مدیریت سامان دادن آن می پردازد هیچ کس در کنار خدا ولی الله نیست و لا شفیع الله (پائین تر ازخدا) آیا تذکر پذیر نیستید. ضمیر بینها مونث مفرد است یعنی کیهان یک هویت است ولی سماوات والارض جو هفت طبقه دو هویت است ضمیر طبقات جو و زمین بینهما است دو پدیده جدا از هم هستند. حال به آیه فرقان، 59 نگاه کنیم.


الذي خلق السموات و الارض و ما بينها في ستة ايام ثمّ استوي علي العرش الرحمن فسئل به خبيراً- خداوند کیهان و هر آنچه بین آن است در شش دوره خلق فرمود و سپس به مدیریت رحمانیت سامان دادن آن می پردازد از دانشمندان که به این موضوع اطلاع دارند سوال کن. چرا این جا عرش الرحمن است. رحمن صفت مهم خداوند در حیات زمین است. رحمان رحمت بدل از عذاب است که در جوهفت طبقه زمین با قرار دادن حفاظ جو زمین جلو خسارت باد های خورشیدی و اشعه های خطرناک با حفاظ زمین گرفته می شود. برای همین منظور است که سماء نخستین جو زمین دودی بود. دودی بودن جو اولیه رحمان است که به رحمت مبدل می شود. بنابراین ما به دو نتیجه می رسیم اول خلق حیات در زمین ارتباطی با شش روز خلق کیهان ندارد و دوم سامان دادن خورشید و ماه و ستارگان که بعد از شش دوره با امر خود به تسخیر خود در آورد بیان گراین است که این ها بعد از شش دوره ایجاد شدند.


شبهات در چهار آیه 9 تا12 سوره فصلت


با توجه به مطالب فوق شبهه کیهان در شش روز یا هشت روز برطرف می شود، شش روز خلق کیهان ارتباطی با آیات فوق ندارد. شبهه دوم رواسی است که به کوه ترجمه می شود کوه ها در ابتدای پیدایش کره زمین وجود نداشتند و در پروسه تفکیک قاره ها ایجاد شدند که در آیات آیات زیر 26 الی 33 سوره نازعات هم به آن اشاره شده است اگر مفسرین محترم به جای مراجعه به نظر گذشتگان به آیات قرآن توجه می کردند همان نظر ابن عباس را در ترجمه ها تکرار نمی کردند این شبهه ها ایجاد نمی شد.


أَأَنْتُمْ أَشَدُّ خَلْقًا أَمِ السَّمَاءُ بَنَاهَا - رَفَعَ سَمْکَهَا فَسَوَّاهَا - وَأَغْطَشَ لَیْلَهَا وَأَخْرَجَ ضُحَاهَا -وَالأرْضَ بَعْدَ ذَلِکَ دَحَاهَا - أَخْرَجَ مِنْهَا مَاءَهَا وَمَرْعَاهَا-وَالْجِبَالَ أَرْسَاهَا - مَتَاعًا لَکُمْ وَلأنْعَامِکُمْ -آیا خلقت شما مهم تر است یا آسمانی که آن را بنا کردیم و سقف آن را بالا بردیم و به برنامه ریزی آن پرداختیم (از یک آسمان هفت آسمان با سقف محافظت شده آیا می توان در اینکه سماء این جا جو زمین است شک کرد) شب آن را تاریک و روزش را روشن گردانیدیم و بعد از آن خشکی را گسترش دادیم و بر روی آن چشمه ها و مراتع بیرون آوردیم و کوه ها را استوار و پا بر جا در آن(خشکی ها) قرار دادیم این ها متاعی است که به شما و چهار پایان شما عطا کردیم. شب و روزش را سامان دادیم اشاره به سماء جو زمین است که تاریک و دودی بود جو آرام می شود هفت طبقه جو زمین از سماء دودی تا بنای جو کامل رفع سمک ها فسواها است فسواها همان کلمه با مدیریت سامان دادن است در خلق کیهان استوی و در خلق انسان سویته و این جا فسواکم همه به آیه خلق فسوا و قدر فهدی بر می گردد. چقدر آیات قرآن روشن و واضح مطالب را بیان فرموده و اینگونه ما به قرآن لطمه می زنیم و حاضر نیستیم به آیات قرآن بر گردیم. به دحو الارض روز تولد زمین نیست مراجعه فرمائید. نظر ابن عباس را برای نمونه می آورم. در باره رواسی توجه فرمائید.
ابن‌عبّاس ( همان صخره است که لقمان ذکر کرده نه در آسمان است و نه در زمین. ماهی جنبید و پریشان شد و زمین لرزید، و کوه‌ها را بر آن لنگر نمود و آرام شد و کوه‌ها بر زمین بالیدند و این است فرموده خدای متعال: وَ جَعَلَ فِیها رَواسِیَ.
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۳، ص۴۹۰
بحارالأنوار، ج۵۴، ص۳۱۵


و قدر فیها اقواتها فی اربعه ایام سواء للسائلین

 اقوات غذای ساده تک سلولی اولیه را برای نیازمندان آن برنامه ریزی کرد مقدر فرمود. طعام و اقوات دو نوع غذا است ما طعام می خوریم و معده ما برای سلول های بدن اقوات را درست می کنند. طعام میلیارد ها سال بعد از پیدایش زمین ایجاد شد که در آیات بالا به آن اشاره شده است. جو زمین بنامی شود و سقف جو بالا برده و سامان داده می شود ( هفت جو زمین دو دوره برنامه ریزی می شود ) شب و روز ماهیت خودرا باز می یابند. جو زمین که قبل از بنای سماء و بالا بردن سقف آن دیگر دودی نیست. جو زمین شفاف شده و نور ستارگان چشمک می زنند تک سلولی تکامل یافته علقه که همان نفس واحده است پانصد میلیون سال بعد از بنای هفت طبقه جو زمین از دوره خلقکم فسواکم بیرون می آید و روح خدا و کروموزم جنسیتی، خلق الذکر و الانثی من نطفه اذا تمنی، دریافت و شرایط زندگی نوینی در تکامل حیات رقم می خورد و علقه به پر سلولی تبدیل و بعد ذلک پس از این رخداد ها والارض بعد ذلک دحاها گسترش قاره ها ( ارض این جا قاره یا خشکی است) کوهها استوار بر پا می شوند و مراتع و چشمه زار ها پدید می آیند طعام برای شما و چهار پایان شما عطا می گردد. اکنون فرق طعام و اقوات روشن می شود. بنابراین غذای اهل زمین یا تأمین نیازهای همگان در چهار دوره غذای اهل زمین در چهار فصل نیست. تقدیر روزی ها قبل از آفرینش ما بوده است درست نیست و انعکاس نظر گذشتگان صدر اسلام است به نظر ابن عباس درموضوع اقوات ها را نگاه کنیم.


ابن‌عبّاس (رحمة الله علیه)- أَنْبَتَ فِیهَا شَجَرَهَا وَ قَدَّرَ فِیها أَقْواتَها وَ أَهْلَهَا فِی أَرْبَعَةِ أَیَّامٍ سَواءً لِلسَّائِلِینَ یَقُولُ مَنْ سَأَلَ فَهَکَذَا الْأَمْر.
ابن‌عبّاس ( درخت را در آن رویاند، و موادّ غذایی آن را مقدّر فرمود و اهلش را تقدیر کرد این‌ها همه در چهار روز بود؛ درست به ‌اندازه‌ی نیاز تقاضا کنندگان. هرکه بپرسد کار این چنین بوده است.
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۳، ص۴۹۲
بحارالأنوار، ج۵۴، ص۲۰۴
تأمین نیازهای همگان در چهار دوره غذای اهل زمین در چهار فصل بر گرفته از نظر ابن عباس است و بدون توجه به آیات قرآن و علم زمین شناسی توسط مفسرین مطرح می شود.


فَقَضَاهُنَّ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ فِي يَوْمَيْنِ


شبهه بعد که بسیار مهم است و هنوز برای مفسرین محترم که در وادی هفت آسمان بطلمیوس بسر می برند تمام جهان بینی خلقت حیات در قرآن را هدف گرفته است و اذهان را از علمی بودن آیات خلق زمین منحرف کرده است. سماء اولیه زمین تا حدود دو نیم میلیارد و قبل از خلقت هفت طبقه جو زمین به عبارتی دوره باکتری ها سه گانه ظلمات بوده است. در قرآن ظلمات ثلاثه و طارق و إِن كُلُّ نَفْسٍ لَّمَّا عَلَيْهَا حَافِظٌ اشاره به همان ثم الستوی الی السماء و هی دخان است که برای حفاظت از نطفه اولیه حیات بوده است و تاکنون هیچ کس اشاره ای در باره ارتباط این آیات با سماء دخان نکرده است.وقتی ما با ذهنیت کهن خاص خودمان به تفسیر قرآن بپردازیم قرآن را مطابق دیدگاه کهن خودمان تغییر و تفسیر می کنیم. سماء که دودی است جو اولیه زمین است و کیهان هیچ وقت دودی نبوده است. این سماء مطابق آیات سوره جاثیه که در بالا اشاره رفت أَأَنْتُمْ أَشَدُّ خَلْقًا أَمِ السَّمَاءُ بَنَاهَا - رَفَعَ سَمْکَهَا فَسَوَّاهَا همان رخداد بنای هفت طبقه جو زمین است که در چند آیه به روش دیگر بیان فرموده در حقیقت فَقَضَاهُنَّ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ فِي يَوْمَيْنِ تفسیر همین آیات است.

فَقَضَاهُنَّ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ فِي يَوْمَيْنِ وَأَوْحَى فِي كُلِّ سَمَاء أَمْرَهَا وَ زَيَّنَّا السَّمَاء الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَحِفْظًا-پس سماء دودی را به هفت سماء بنا کرد و درهر سماء (طبقه جو زمین) قوانین خاص خودش را در آن وحی فرمود. زینا السماء الدنیا بمصابیح همان وَأَغْطَشَ لَیْلَهَا وَأَخْرَجَ ضُحَاهَا است جو شفاف شد و نور ستارگان زینت بخش جو زمین شدند.


سماء دنیا یعنی جو دنیا محل زندگی ما که باید زندگی کنیم. حال چرا سماء الدنیا را تمام کیهان قابل رویت تفسیر می کنند باید قدیمی ترین تفسیر را پیدا کنیم و می دانیم مفسرین بعد همان را تکرار کرده اند. در صدر اسلام نظریه خلق هفت آسمان که در تورات هم به آن اشاره شده و جزء اسرائیلیات کهن است و عقیده داشتند که زمین ثابت است و تمام اجرام سماوی دور زمین می چرخند و همه ستارگان قابل رویت به عبارتی تمام کیهان آسمان اول بود و هفت آسمان تخیلی هم وجود داشت که جایگاه ملائکه و از دید پنهان بوده است و ملکوت اعلی هم در آسمان هفتم بوده است. درهر آسمان هم هزاران داستان دارد. سماء الدنیا هم آسمان پائینی نامیده اند. به آیه 37سوره مومنون توجه فرمائید معنی دنیا را بیان فرموده إِنْ هِيَ إِلَّا حَيَاتُنَا الدُّنْيَا نَمُوتُ وَنَحْيَا وَمَا نَحْنُ بِمَبْعُوثِينَ- جز اين زندگى دنيا چيز ديگرى نيست، مى‌ميريم و زندگى مى‌كنيم و ما (هرگز پس از مرگ) برانگيخته نخواهيم شد.


به نظر ابن عباس رحمه الله علیه که بنیان گذار تفسیر جهان اسلام است که مطالب بسیار ارزشمند را در چگونگی تفکرات علمی صدر اسلام را برای ما بیان کرده است نگاه کنیم.
ابن‌عبّاس (رحمة الله علیه)- ثُمَّ أَوْحی فِی کُلِّ سَماءٍ أَمْرَها قَالَ خَلَقَ فِی کُلِّ سَمَاءٍ خَلْقَهَا مِنَ الْمَلَائِکَهْ وَ الْخَلْقِ الَّذِی فِیهَا مِنَ الْبِحَارِ وَ الْجِبَالِ الْبَرَدِ مَا لَا یُعْلَمُ ثُمَّ زَیَّنَ السَّمَاءَ الدُّنْیَا بِالْکَوَاکِبِ فَجَعَلَهَا زِینَهْ وَ حِفْظاً مِنَ الشَّیَاطِین.
ابن‌عبّاس ( ثُمَّ أَوْحی فِی کُلِّ سَماءٍ أَمْرَها گفت: «در هر آسمانی فرشته‌هایش را آفرید و دریاها و کوه‌های برف و آنچه هیچ‌ کس نداند، سپس آسمان دنیا را به زیور اختران آراست، و از دیوان نگهداشت».
تفسیر اهل بیت علیهم السلام ج۱۳، ص۵۰۲
بحارالأنوار، ج۵۴، ص۲۰۴/ بحارالأنوار، ج۵۴، ص۳۱۲؛ «أی وجعل» بدل «قال خلق» و «ما لایعلم... الا آخر» محذوف


که درادامه شرح هفت آسمان آمده است. خلاصه نکات برجسته ابن عباس و مفسرین بعد از ایشان در تفسیر این آیه سبع سماوات همان هفت آسمان صدر اسلام است. سماء الدنیا آسمان اول یا آسمان پائینی و تمامی ستارگان قابل رویت است. خلقت زمین در دو روز و خلقت آسمان های هفت گانه هم در دو روز است این چنین بر داشت می شود زمین قبل از کیهان خلق شده است. از تفسیر های معتبر کنونی مطالب زیر را بیان می کنم که تقریبا همه تفاسیر همین نظر را بیان کرده اند. علامه طباطبائی در تفسیر المیزان با دیدگاه متفاوت با این آیات برخورد کرده است و به سایر آیات اشاره کرد و در نهایت به همان نظر ابن عباس و صدر اسلام در سبع سماوات و سماء دنیا برگشته است. در تفسیر نور هم زینا السماء دنیا را همان نظر صدر اسلام را بیان فرموده " هر چه ستاره دیده ایم و آن چه که بعداً کشف می شود، زینت های آسمانِ پایینی است و ما از آسمان های دیگر خبری نداریم. یعنی بیرون از کیهان هستند؟ «زَیَّنَّا السَّماءَ الدُّنْیا بِمَصابِیحَ» " و ستارگان را عامل حفاظت آسمان ها دانسته و در نزد قدرت خداوند، آفرینش زمین با آفرینش آسمان های هفت گانه تفاوتی نمی کند.هر دو را در دو مرحله آفریده است. فَقَضاهُنَّ ... فِی یَوْمَیْنِ فقضاهن را با خلق زمین در دو روز یکی دانسته است. وَ زَيَّنَّا السَّمَاء الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَحِفْظًا و جو زمین را به نور ستارگان زینت دادیم وبرای جو زمین حفاظ قرار دادیم ، در مجموع هنوز با توجه به منسوخ شدن نظریه حاکم در صدر اسلام که همان هفت آسمان بطلمیوس و زمین ثابت است بر افکار همه مفسرین حاکم است. در خاتمه به آیه 29 سوره البقره اشاره کنم که اثبات سبع سماوات به عوان جو زمین است. اوست آن كسى كه آنچه در زمين است هُوَ الَّذِي خَلَقَ لَكُم مَّا فِي الأَرْضِ جَمِيعًا ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء فَسَوَّاهُنَّ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ وَهُوَ بِكُلِّ شَيْءٍ عَلِيمٌ- خداوند است که تمامی آنچه که باید در زمین خلق کرد و سپس به سماء زمین پرداخت و آن سماء را به هقت طبقه سامان داد و او به هر چیزی دانا و عالم است. دلیل مهم اینکه سبع سماوات هفت طبقه جو زمین است آیه بعد بیان می فرماید-وَإِذْ قَالَ رَبُّكَ لِلْمَلاَئِكَةِ إِنِّي جَاعِلٌ فِي الأَرْضِ خَلِيفَةً قَالُواْ أَتَجْعَلُ فِيهَا مَن يُفْسِدُ فِيهَا وَيَسْفِكُ الدِّمَاء وَنَحْنُ نُسَبِّحُ بِحَمْدِكَ وَنُقَدِّسُ لَكَ قَالَ إِنِّي أَعْلَمُ مَا لاَ تَعْلَمُونَ-زمانی که شرایط زندگی در زمین برای تکامل جانداران در خشکی فراهم شد خطاب به ملائکه فرمود من می خواهم در زمین خلقه ای (از نسل های ما قبل به عنوان انسان هوشمند انتخاب کنم ) ملائکه که از تسل قبل انسان های نئاندرتال ها تکامل نیافته را مثل می زدند و میگویندخدایا می خواهی کسی را در زمین از نسل قبل مستخلف کنی که سابقه وحشی گری و خون ریزی دارد در حالی که ما تسبیح تو گوئیم و تو را تقدیس می کنیم  خداوند می فرماید من چیزی می دانم که شما نمی دانید. این آیات سمبولیک و متشابه است مسلم است که ملائکه نمی توانستند جانشین انسان مادی شوند.اصل موضوع بهره برداری ما زمانی که آدم به عنوان نخستین انسان تکامل یافته از نسل قبل انتخاب شد هفت آسمات جو زمین بنا شده بود .بنابراین سبع السماوات ارتباط مستقیم به خلقت جانداران و دورن آن آدم داشته است. انشاء الله بازنگری در دیدگاه های مفسرین کنونی باعث شود چهره علمی آیات متشابه خلقت انسان که سموات و الارض، جو هفت طبقه عامل اصلی ایجاد و بقا حیات دنیا است به جهان شناسانده شود. سید محمد تقوی اهرمی 27/4/1402

بازدید: 544