قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلى‌ كُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ

در زمین گردش کنید و بنگرید خداوند چگونه حیات را آفرید. بر اساس آخرین یافته های علم زیست شناسی پایه و اساس حیات از حما مسنون آغاز شد، توده نرم سیاه چسبنده بر روی سفال داغ و پخته ،ماکرو مولکول های آلی زنجیره ای حامل کد های ژنتیکی . زیبا ترین و پر مفهوم ترین کلمه از مشهودات حیات و این نقطه آغاز تکامل حیات است. هدف این سایت آشنائی بیشتر با قرآن مجید و نگاه به آن با دید و عینک علوم طبیعی و فیزیک است و شفاف کردن موضوعات خلقت کیهان در شش روز ، زمین در دو روز و مفهوم هفت آسمان و خلقت آن در دو روز و اقوات در چهار روز از دیدگاه قرآن و مقایسه آنها با آخرین نظریه های علمی است. موضوع مرگ و حیات، قیامت از دید علم فیزیک و قرآن مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. مقالاتی در این زمینه تقدیم باز دید کنند گان سایت می گردد به علاوه بر اساس کیف بدأ الخلق شما را با بند پایان و حشرات ایران و عجایب خلقت آن اشنا می کنیم و سایت حشرات ایران تنها سایت حشره شناسی با متنوع ترین انواع گونه های راسته بند پایان در خاور میانه با حدود 20000 عکس دست اول و تصویر برداری شده توسط اینجانب که همه آیاتی از خداوند متعال در حیات زمین هستند. آدرس سایت حشرات ایران .insectsofiran.com

CopyRight © سید محمد تقوی اهرمی.

برای آشنائی با رزومه اینجانب اینجا کلیک کنید.

اینستاگرام     hammanmasnun@

s.m.taghaviahrami94[@]gmail.com

حشر جانوران چرا در قیامت محشور می شوند

مقدمه نوشتار


در بسیاری از آیات از حشر جانوران یا با توجه به جمیع آیات از حشر جانداران در قیامت سخن به میان رفته است. جانداران در قیامت شامل کلیه خانواده حیات زمین می شود. در تفاسیر جستجو کردم بیشتر اشاره به شعور و فهم نسبی و اعمال خوب و بد آن ها کرده اند یعنی خداوند آن ها را در قیامت حشر می کند تا جزای اعمال آن ها با توجه به ساختار جسمانی آن ها را بدهد و تنها به آیه 38 سوره انعام استناد می شود وما من دابّة فى الأرض ولا طائر یطیر بجناحیه إلاّ أُمم أمثالکم ما فرّطنا فى الکتاب من شىء ثمّ إلى ربّهم یحشرون- هیچ دابه ای در زمین (خشکی) و هیچ پرنده ای که با دو بال خود در هوا پرواز می کنند نیستند مگر امت ( گروه هائی مانند شما انسان ) هستند ما در کتاب آفرینش هیچ چیز را فرو گذار نکرده ایم سپس نزد خدای خود محشور می شوند. حشر را بر انگیختن مردگان و گرد آوری آن ها در روز قیامت برای حساب رسی تعریف می کنند. مفسرین قدیم در مفهوم این آیه نظرات مختلفی بیان کرده اند که از میان آن ها یک روایت را که اساس بینش سایر مفسرین بر آن پایه ریزی شده را می آورم. در تعریف امت و چرا در قیامت محشور می شوند از تفسیر الکبیر چنین نقل شده است.


"از جمله آن ها نیازمندى به خدا، تسبیح و ذکر پروردگار، زندگى اجتماعى و توالد و تناسل، تقدیر رزق و عمر و اجل و سعادت و شقاوت آن ها، حشر در قیامت و پاداش و کیفر. ولى مى توان گفت از بارزترین موارد تشابه حیوانات به انسان ها همان حشر در قیامت است که در پایان آن ( آیه) هم آمده است و بسیارى از مفسران نیز بدان تصریح کرده اند، یعنى «حیوانات همانند انسان ها داراى امت هستند و همانند انسان ها در رستاخیز محشور مى شوند. از این رو معناى ( إلى ربّهم یحشرون ) ، این خواهد بود که حیوانات بعد از مرگشان به سوى خدا محشور مى شوند، همان گونه که بندگان خدا در قیامت به سوى پروردگارشان محشور مى گردند. تفیسر الکبیر، ج4، ص 524 و 252، مجمع البیان، ج4، ص 49."


علامه طباطبایى (رحمه الله) مى نویسد: خداوند اِنعام و انتقام را در آیات زیادى در وصف احسان و ظلم ذکر کرده است و این دو وصف اجمالاً در میان حیوانات نیز وجود دارد یعنى افرادى از حیوانات را مى بینیم که در عمل خود ستم مى کنند و افراد دیگرى را مشاهده مى کنیم که به دیگران احسان مى نمایند. از این رو آن ها در قیامت محشور مى شوند اگر چه خداوند چگونگى پاداش و کیفر را بیان نکرده است - المیزان، ج7، ص 76." بنابراین حشر حیوانات در قیامت برای رسیدگی به عمل آن ها است. این نظر غالب در تفسیر حشر حیوانات است. اما من نظر دیگری دارم که بیان می کنم البته ابتدا باید کلمات کلیدی امت، دابه، و حشر را بررسی کنیم.

دابه و امت و یطیر بجناحیه ای در آیه فوق چیست


جانداران در حیات زمین هر کدام بر اساس شباهت رفتاری و ساختار بدنی دارای یگ گروه خاص هستند.


از نظرعلم زیست شناسی بالاترین رده بندی تا گونه ها به ترتیب تقسیم بندی عبارتند از- سلسله، شاخه، رده، راسته، خانواده یا تیره و سپس جنس و در نهایت گونه. این رده بندی در حدود دو قرن پیش صورت گرفته است و خداوند در آیه از کلمه امت استفاده کرده است. یعنی گروه هائی با مشخصت ویژه و این رده بندی را خداوند در کتاب آفرینش و طبق برنامه ریزی تکاملی از نفس واحده اولین تک سلولی حیات در زمین اولیه شروع به خلق کرده است و هدف حیات پیدایش انسان هوشمند است. تک سلولی اولیه حیات همان علقه است که ملائکه به این ساختار که بشر نامیده می شود سجده می کنند( انس با گرفتن جن می شود بشر) و سجده تسلیم ساختار بشر شدن است در این ساختار خداوند کروموزوم جنسیتی ذکر و الانثی و نفخت من روحی، روح خدا که امر او است را در علقه مستقر می کند برای فرماندهی جانداران در پروسه تکامل،خداوند خلق می کند و سپس سامان می دهد خلق فسوی و برنامه ریزی می کند و به سوی هدف برنامه ریزی شده هدایت می کند قدر فهدی  بنابراین از نطفه اولیه حیات که علقه است پروسه تکامل تحت امر او صورت می گیرد و تکامل قرآن ارتباطی با تکامل داروین ندارد. تکامل قرآن از ذرات بنیادی قبل از انبساط کیهان شروع می شود یعنی حدود هفده میلیارد سال قبل تا پیدایش مراتع و سبزه زار ها و کوه ها که پایان تکامل قرآن است و تکامل داروین از حدود پانصد میلیون سال قبل که مهره داران ظاهر شدند آغاز شده است. تکامل داروین و تکامل قرآن و تفاوت آن ها- بنابراین امت یعنی گروه خاص با ویژگی منحصر به آن و آیه ما فرّطنا فى الکتاب من شىء یعنی در کتاب تدوین شده آفرینش این گروه بندی در نظر گرفته شده است.


دابه و سرنوشت تکاملی حیات در قرآن


با کشف ژنوم و گسترش پروسه آغاز حیات به سلول اولیه دانشمندان آن را به تکامل داروین وصل کرده اند. اصل تکامل مدیون تلاش های این دانشمند بزرگ است. خداوند در آیه 20 سوره عنکبوت می فرماید - قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ۚ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ ۚ إِنَّ اللَّهَ عَلَىٰ كُلِّ شَيْءٍ قَدِيرٌ-بگو در زمین سیر و سیاحت کنید و بنگرید که خداوند چگونه حیات(خلق) را شروع کرد و خدا است که نشاء پایانی را در پروسه تکامل انشاء کرد خداوند بر هر چیز قادر است.

این فرموده خداوند را داروین جامه عمل پوشاند و در زمین به دنبال کیف بداء الخلق رفت و علم تکامل را پایه گذاری کرد. همه جانداران اعم از جانوران خشکی و دریائی و گیاهان از اولین تک سلولی حیات یعنی علقه یا نفس واحده منشاء شدند. کلمه دابه در قرآن در حیات زمین به معنی ریز حنبندگان است و انسان، پرندگان، انعام جزء دابه نیستند آیه فوق انسان و پرندگان را از دابه تفکیک کرده است هر کدام برای خودشان امت های مستقلی هستند. در آیه 28 سوره فاطر انعام را از دابه جدا کرده است. وَ مِنَ النَّاسِ وَ الدَّوَابِّ وَ الْأَنْعامِ مُخْتَلِفٌ أَلْوانُهُ كَذلِكَ إِنَّما يَخْشَى اللَّهَ مِنْ عِبادِهِ الْعُلَماءُ إِنَّ اللَّهَ عَزِيزٌ غَفُورٌ و از مردم و جنبندگان و چهار پایان با نژاد و رنگ های مختلف وجود دارند و دانشمندان برای این تنوع خلقت حیات در برابر خداوند خاشع هستند.

در این آیه و آیه -و ما من دابّة فى الأرض ولا طائر یطیر بجناحیه إلاّ أُمم أمثالکم ما فرّطنا فى الکتاب من شىء ثمّ إلى ربّهم یحشرون- تاکید فرموده که انسان و پرندگان و انعام شامل دواب نمی شوند. و دابه هم نوعی از جنبندگان است که در حیات زمین ویژگی خاصی دارند. چرا ؟ حیات در زمین از ریز جنبندگان که به اصطلاح علمی میکروارگانیسم ها است آغاز شد و نخستین تک سلولی حیات نطفه امشاج نبتلیه یک ویروس ریز بود که به باکتری ها تبدیل و حدود دو نیم میلیارد سال در جوی کم قطر و دودی و تاریک تکامل اولیه اجداد کلیه جانداران را بر دوش می کشید. قرآن این دوره را ایجاد ساختار انس می نامد که به تک سلولی تکامل یافته علقه تبدیل و علقه روح یا امر خداوند را دریافت کرد و همراه با ژنوم کامل در غشاء هسته ای و سلولی یا قرار مکین قرار گرفت و پانصد میلیون سال گذشت تا علقه به مضغه پر سلولی ها یا بی مهره گان تبدیل می شوند و نخستین بند پایان اولیه پا به خشکی می گذارند و کرم های نخستین اولین ساکنین خشکی و دوزیستی بودند هم در آب و هم در خشکی می زیستند تا تکامل جانوران در خشکی را ادامه دهند.


تا این جا همه این ریز جنبندگان در آب تکامل یافتند که در نوشتار-فَإِذَا سَوَّيْتُهُ وَنَفَخْتُ فِيهِ مِنْ رُوحِي و مفهوم واقعی آن در قرآن- با استناد به آیات قرآن مشروح بیان داشته ام. بنابراین دابه در قرآن ریز جنبندگان است که اکنون هم حدود 75 درصد جانوران در خشکی را شامل می شوند و حیات بر پایه فعالیت برنامه ریزی شده و الهام شده به آنان قوام می یابد. اگر در آیه ولا طائر یطیر بجناحیه ، پرندگان که با دو بال پرواز می کنند توجه شود، دقیقا متن آیه بر واقعیت علی استوار است. زنبورها، مگس ها و تمامی حشرات و بند پایان مثلا پروانه ها همه دارای چهار بال هستند و دو بال در مگس ها تحلیل رفته ولی وجود دارند که به تعادل پروازی آن ها کمک می کند. بنابراین تاکید بر جناحیه دو بال تنها مختص گروه پرندگان از انواع مختلف است و دابه را جدا فرموده. متاسفانه مفسرین سایر آیات را بررسی نمی کند و روی آیات هم تفکر نمی کنند و برای رسیدن به مطلب چشم بسته به نظر گذشتگان بسنده می کنند و حتی در باره دابه و امت تفکر و تعقل نکرده اند و تنها راوی نظر گذشتگان هستند.

در آیه زیر توجه فرمایید چرا خداوند در تمامی چیز هائی که در جو  هفت طبقه زمین و زمین است روی دابه و ملائکه که به هم کمک می کنند ماموریت محوله را با احساس مسئولیت در برایر ما فوق خود به نحو شایسته انجام دهند تاکید فرموده -سجده تسلیم امر ذات باریتعالی قرارگرفتن است اتم ها تسلیم بی چون وچرای امر خداوند هستند و امر محوله را دائم در حال انجام دادن هستند و تکرار می کنند چه با شعور مانند دابه و چه بدون شعور مانند ملائکه و اتم ها و قوانین بقا طبیعت. نقش دابه در بقا حیات بسیار برجسته است چرا نفرموده انسان، وسایر.


وَلِلّهِ يَسْجُدُ مَا فِي السَّمَاوَاتِ وَمَا فِي الأَرْضِ مِن دَآبَّةٍ وَالْمَلآئِكَةُ وَهُمْ لا يَسْتَكْبِرُونَ- يَخَافُونَ رَبَّهُم مِّن فَوْقِهِمْ وَيَفْعَلُونَ مَا يُؤْمَرُونَ.هر آنچه درآسمان ها (اسمان های زمین که همان جو زمین است) و در زمین از ملائکه و دابه هستند بدون تکبر سجده خداوند را به جا می آورند در برابر خداوند خاشع هستند و ماموریت هائی که به آن ها واگذار شده به خوبی انجام میدهند - إِنِّي تَوَكَّلْتُ عَلَى اللَّهِ رَبِّي وَرَبِّكُمْ ۚ مَا مِنْ دَابَّةٍ إِلَّا هُوَ آخِذٌ بِنَاصِيَتِهَا ۚ إِنَّ رَبِّي عَلَىٰ صِرَاطٍ مُسْتَقِيمٍ- من به خدای من و شما توکل می کنم و هیچ دابه ای نیست مگر پیشانی او را در چنگ قدرت خود دارد ( استعاره از هدایت آن ها به کمک ملائکه دارد). بنابراین اول انسان و انعام و پرندگان جزء دابه نیستند و دوم دابه ریز جنبندگان درون خاک و روی خاک و در هوا هستند. یک نوع از گروه دواب جانوران که محل فعالیت آن ها درون خاک و روی خاک و برای گرده اقشانی و پراکنده کردن بذر های طبیعی است و در یک کلام بقا حیت در زمین بر دوش آن ها است. بدرستیکه خدا بر صراط المستقیم قرار دارد. ان ربی علی صراط المستقیم. صراط مستقیم راه تدوین شده و برنامه ریزی شده خدا است که خود هم بر آن نظارت مستقیم دارد. اشاره کوتاهی به مسئولیت دابه در بقا حیات داشته باشیم و به حشر در قیامت به پردازم. ارگانیسم های زنده ویروس ها، باکتری ها، نمادتد ها، میکروب ها و بند پایان رویهم 75 درصد جانداران در خشکی را شامل می شوند. خاک کشاورزی بسیار با ارزش با قدمتی به پیدایش بذر ها و گیاهان و فرسایشی از سنگ ها به طول حدود سه میلیارد سال پیش با فعالیت مستمر دابه و قوانین مربوطه مواد آلی را ریز ریز و تجزیه و قابل جذب به کمک آب برای گیاهان می کنند و گیاهان می توانند مواد مورد نیاز خود را به کمک ریشه ها جذب و به ارگان های خود برسانند و اکسیژن حیات فراهم و گاز کربنیک جذب و به کار رفته می شود.


چرا جانوران در قیامت محشور می شوند


از آیات فوق نتیجه گرفتیم که حیات و بقا آن برای خداوند بسیار با اهمیت است و خود بر مهمترین عوامل بقا آن نظارت دارد. دنیا کره زمین است که حیات دارد و محل انجام اعمال و رفتار ما انسان است. تنها انسان برای آزمودن آزاد آفریده شده و تمامی جانداران تحت کنترل امر خدا هستند و همگی بر اسلکی سبل ربک ( خطاب خداوند به زنبور عسل به عنوان یک نمونه از دابه است مشمول همه جانداران می شود) بر سبل (راه رفتار و سلوک زندگی که خداوند عطا کرده ) استوار و زندگی می کنند. بی جان و جاندار به جز انسان بر فطرت ذاتی خود که خداوند تعیین فرموده استوار هستند و لذا قرآن به سجده آن ها اشاره می کند. موضوع شعور و لا شعور در این ارتباط تاثیری ندارد. آخرت دنیای بعد از قیامت است .آن هم در زمین مانند همین زمین و به وسعت آن بدون نارسائی های زمین دنیا البته همین حیات را هم دارد و برای ایجاد حیات به همین دابه نیازمند است.

حشر دابه و سایر حیوانات که در آیات متعدد به آن اشاره شده برای ادامه حیات است نه باز خواست رفتار و کردار آن ها.  هفت جو زمین و حفاظ آن و حیات در این دنیا صورت می گیرد و در آخرت خلق جدیدی وجود ندارد ادامه دارد. انسان و جانداران که باید در زمین آخرت زندگی کنند. یعیده می شوند باز آفرینی خلق نخستین است. مرده همان است که مرد، در قیامت زنده می شوند. پروسه باز گشت به حیات اجرا می شود و انسان های مورد نظر خداوند تسویه می شوند و نتیجه اعمال خود را می بینند و راهی که خداوند مقدر می فرماید می روند. به آیات زیر توجه فرمائید. بنابراین فقط انسان مورد مواخذه و تسویه می گردد و لاغیر .


چگونگی زنده شدن مرده ها در قیامت


ق وَالْقُرْآنِ الْمَجِيدِ- بَلْ عَجِبُوا أَن جَاءهُمْ مُنذِرٌ مِّنْهُمْ فَقَالَ الْكَافِرُونَ هَذَا شَيْءٌ عَجِيبٌ- أَئِذَا مِتْنَا وَكُنَّا تُرَابًا ذَلِكَ رَجْعٌ بَعِيدٌ- قَدْ عَلِمْنَا مَا تَنقُصُ الْأَرْضُ مِنْهُمْ وَعِندَنَا كِتَابٌ حَفِيظٌ- ق و قسم به قرآن مجید-از اینکه یک هشدار دهنده ای از خودشان آمده در شگفت شدند و گفتند اینکه می گوید چون ما مردیم و خاک شدیم ( زنده می شویم) عجیب و باور کردنی نیست- خداوند جواب می فرماید، قطعا ما هم می دانیم که که خاک چیزی از شما باقی نمی گذارد ولی (برای زنده کردن شما )اطلاعات نوشته شده و ضبط شده نزد ما است. خداوند با اطلاعاتی که در لوح محفوظ یا هارد دیسک بزرگ آفرینش از انسان ها دارد مردگان را در قیامت زنده می کند. إِنَّا نَحْنُ نُحْيِي الْمَوْتَىٰ وَنَكْتُبُ مَا قَدَّمُوا وَآثَارَهُمْ ۚ وَكُلَّ شَيْءٍ أَحْصَيْنَاهُ فِي إِمَامٍ مُبِينٍ- ما مردگان را زنده می کنیم و آثار و اعمال گذشته آنها و هر چیز دیگری را به شمارش و ردیف بندی شده ( فایل بندی شده) در لوح محفوظ و مکتوب می نویسیم. از دو آیه فوق به وضوح بیان می فرماید که مردگان از اطلاعات ضبط شده آنها در قیامت زنده می کنیم. قیامت از دیدگاه علم کوانتوم و قرآن. به آیات 55 و 56 سوره روم نگاه کنیم.

وَيَوْمَ تَقُومُ السَّاعَةُ يُقْسِمُ الْ مُجْرِمُونَ مَا لَبِثُوا غَيْرَ سَاعَةٍ كَذَلِكَ كَانُوا يُؤْفَكُون-روزی که در قیامت ساعت موعود فرا رسد مجرمین سوگند یاد می کنند که جز ساعتی بیشتر از زمان مرگ ما تا زنده شدن نگذشته است ولی آنها واقعیت را رد می کنند (به واقعیت آن علم ندارند و نمی دانند که میلیارد ها سال در پنهان گاه خود بوده اند).


و قال الذين اوتوا العلم و الايمان لقد لبثتم فى كتاب الله الى يوم البعث فهذا يوم البعث و لكنكم كنتم لا تعلمون-کسانی که علم و آگاهی و ایمان دارند به آن ها گویند ( که همراه آن ها زنده شده اند و می دانند این چه رخدادی است). شما در حقیقت در هارد دیسک بزرگ آفرینش به صورت اطلاعات بوده اید و اکنون روز زنده شدن شما در قیامت است ولی شما نمی دانسته اید. فاصله زمانی از مرگ تا زنده شدن انسان به صورت اطلاعات در کتاب خداوند در فایل شمارش شده بودید. لقد لبثتم فى كتاب الله الى يوم البعث-و شما در لوح محفوظ خدا بصورت اطلاعات ذخیره شده توقف کرده اید و از آن جا به روز زنده شدن آمده اید (قبری در کار نیست). بنابراین تمامی اطلاعات حیات در زمین در هارد دیسک عظیم آفرینش ( نوشه های ضبط شده) از جمله اطلاعات کلیه گیاهان و جانداران وجود دارد که به روش تله پورتیشن کوانتومی همه به زندگی باز می گردند و مسلما باید منظومه شمسی و زمین و کیهان بر قرار باشد. خداوند هنگام خلق کیهان دو کیهان موازی یکی کیهان مادی و دیگری کیهان ضد مادی را خلق فرمود. جهان موازی از دید قران- نظریه جدید


رخداد قیامت در کجا صورت می گیرد


قیامت روز زنده شدن مرده ها است زمین کنونی ریز ریز شده و به غبار کیهانی تبدیل می شود -کیهان و انقباض آن از دید قرآن- وقتی زمین از بین رفت جائی باید وجود داشته باشد تا مرده ها زنده شوند. زمین قیامت بدل این زمین صحنه رخداد قیامت است که در آیات زیر اشاره می کنم. آیه 48 سوره ابراهیم.


یوْمَ تُبَدَّلُ الْأَرْضُ غَيْرَ الْأَرْضِ وَ السَّماواتُ وَ بَرَزُوا للهِ الْواحِدِ الْقَهَّار- روزی که زمین به غیر این زمین تبدیل می شود و خود را برای خداوند واحد قهار ظاهر می سازد. زمین قیامت هویت زمین دنیا را دارد. زمین بدل دارد و خداوند برای رخداد قیامت بدل آن را ظاهر می سازد. آیه 67 سوره زمر را نگاه کنیم.


وَمَا قَدَرُوا اللَّهَ حَقَّ قَدْرِهِ وَالْأَرْضُ جَمِيعًا قَبْضَتُهُ يَوْمَ الْقِيَامَةِ وَالسَّماوَاتُ مَطْوِيَّاتٌ بِيَمِينِهِ سُبْحَانَهُ وَتَعَالَى عَمَّا يُشْرِكُونَ
خدا را آن چنان که باید نشناختند و در روز قیامت ، زمین و جو هفت طبقه آن در قبضه و ید قدرت او است و او منزه از شریک است. والارض جمیعا و سماوات یعنی زمین و جو هفت طبقه آن و حیات (مشمول جمیعا می شود) پیچیده در ید قدرت او است. حال از کجا بدانیم که حیات و جانداران و گیاهان هم مشمول جمیعا می شوند به دو آیه 21 سوره حدید و 133 آل عمران توجه فرمائید.


سَابِقُوا إِلَىٰ مَغْفِرَةٍ مِنْ رَبِّكُمْ وَجَنَّةٍ عَرْضُهَا كَعَرْضِ السَّمَاءِ وَالْأَرْضِ أُعِدَّتْ لِلَّذِينَ آمَنُوا بِاللَّهِ وَرُسُلِهِ ۚ ذَٰلِكَ فَضْلُ اللَّهِ يُؤْتِيهِ مَنْ يَشَاءُ ۚ وَاللَّهُ ذُو الْفَضْلِ الْعَظِيمِ. -بشتابید بسوی مغفرت و بهشتی که عرض آن مانند عرض زمین و سماء است و سماء هم جو زمین است و آیه دیگر هم می فرماید- و سارعوا الی مغفره من ربکم و جنته عرضه السموات والارض اعدت للمتقین - بشتابید به سوی مغفرت و بهشتی که عرض آن مانند عرض هفت جو زمین و زمین است. سماء در بسیاری از آیات مجموعه جو زمین است و این دو آیه بیان گر این است که سموات و الارض مساوی سماء والارض است، جو زمین و زمین است. اشاره باغ به وجود گیاهان و جانوران است که در قیامت محشور می شوند. وقتی باغ وجود داشته باشد حتما خاک کشاورزی و تمامی ریز جنبندگان و میکروارگانیسم هم وجود دارند. پس حشر به معنی حساب رسی جانداران نیست فقط انسان که در حیات دنیا آزادی عمل داشت و این آزمایش شامل او شده است جزای اعمال نیک و بد خود را می بیند.


نتیجه نوشتار


این عبارت که در سایت ها منتشر می شود درست نیست و با آیات قرآن هم خوانی ندارد و نتیجه عدم آگاهی و مطالعه قرآن و تنها اتکا به نظر گذشتگان است.


"از برخی آیات و روایات استفاده می‌شود که حیوانات نیز مانند انسان‌ها در روز قیامت برانگیخته می‌شود و به‌اندازه آگاهی و مسئولیتشان، حسابرسی می‌شوند. البته برخلاف انسان‌ها که بعد از حسابرسی به بهشت یا جهنم می‌روند، حیوانات پس از حسابرسی و اجرای عدالت در حق آن‌ها، دوباره می‌میرند و خاک می‌شوند؛ یعنی اگر ستمی کرده باشند، در صحنه قیامت قصاص می‌شوند"


حشر جانداران ارتباط به عمل و رفتار آن ها ندارد آخرت حیات مانند زمین دارد و حیات هم دابه و گاو و گوسفند و سایر دارد و لازمه حیات آخرت است. در حقیقت حیات همراه اجزا تاثیر گذار آن حشر می شوند. این ها همه جزء لاینفک و الارض تبدل غیر الارض است. در آنجا همه امکاناتی که لازمه زندگی است وجود دارد خوردن دارد و نوشیدن و هر چه خورده و نوشیده شد پس دادن هم دارد و مسلما دستشوئی هم وجود دارد و ذهن خودمان را از تصورات ذهنی غلط رها سازیم در قیامت امری غیر طبیعی وجود ندارد خداوند تا حدی که ما نیاز داریم بدانیم آخرت چگونه است در آیات متشابه مختلفی اشاره کوتاهی فرموده وقتی به آیات سوره واقعه نگاه کنیم که به طور تمثیل وضعیت زندگی آخرت را نشان می دهد به مطالب جالب دست می یابیم.


فِي جَنَّاتِ النَّعِيمِ - عَلَى سُرُرٍ مَوْضُونَةٍ - مُتَّكِئِينَ عَلَيْهَا مُتَقَابِلِينَ - وَفَاكِهَةٍ مِمَّا يَتَخَيَّرُونَ - وَلَحْمِ طَيْرٍ مِمَّا يَشْتَهُونَ - وَحُورٌ عِينٌ كَأَمْثَالِ اللُّؤْلُؤِ الْمَكْنُونِ - فِي سِدْرٍ مَخْضُودٍ - وَطَلْحٍ مَنْضُودٍ - وَظِلٍّ مَمْدُودٍ - وَمَاءٍ مَسْكُوبٍ - وَفَاكِهَةٍ كَثِيرَةٍ - وَفُرُشٍ مَرْفُوعَةٍ - إِنَّا أَنْشَأْنَاهُنَّ إِنْشَاءً - فَجَعَلْنَاهُنَّ أَبْكَارًا - عُرُبًا أَتْرَابًا -انسان های انتخاب شده در بهشت پر نعمت که تکه بر پشتی ها زده و روبروی یکدیگر نشسته اند و از هر نوع میوه و گوشت پرندگان و دیدنی های نشاط انگیز مانند مرواریدی که به یکباره دیده می شوند و شور و شعف خاصی به انسان دست می دهد وَفِيهَا مَا تَشْتَهِيهِ الْأَنْفُسُ وَتَلَذُّ الْأَعْيُنُ- در سراسر باغ های بهشت وجود دارند. حور العین در قرآن مفهوم زن زیبای سیه چشم نمی دهد- در زیر سایه درختان و مراتع سر سبز که ما آن ها را انشاء کردیم (در پروسه تکامل در زمین همزاد) و دست نخورده و بکر برای بهشتیان نگه داشتیم که همه منشاء در خاک دارند. فُرُشٍ مَّرْفُوعَةٍ و مفهوم واقعی و دور از تصورات غلط ذهنی.


در آیه 15 سوره محمد ص از شیر و عسل و کل ثمرات سخن به میان آمده یعنی حیات آخرت مانند زمین زنبور عسل دارد و گاو و گوسفند و خوردن و نوشیدن دارد، آب تصفیه شده و آپارتمان ویلائی غرفا تجرى من تحتها الأنهار و برج های مسکونی لكِنِ الَّذِينَ اتَّقَوْا رَبَّهُمْ لَهُمْ غُرَفٌ مِنْ فَوْقِها غُرَفٌ(آیات 58 سوره عنکبوت و 20 سوره زمر) و الّذين ءامنوا وعملوا الصَّلحت لنبوّئنّهم مّن الجنّة غرفا تجرى من تحتها الأنهار-. این آیات برای تفهیم وضعیت آن دنیا که در حقیقت ادامه این دنیا است بیان شده. کلماتی مانند تحت الانهار و انهار من ماء و لبن تشبیه است لوله کشی آب تصفیه شده هم می تواند فِيهَا أَنْهَارٌ مِّن مَّاء غَيْرِ آسِنٍ تاویل شود. نهر معنی فضا و جا و مکان می دهد. هم اکنون ما رودخانه داریم که خشک است و آب ندارد. پس رودخانه ظرف آب بوده که اکنون خشک شده. باید آیات متشابه را به عمق مفهوم آن پی برد و بسیاری ظاهر آیه را می گیرند و روی ان بحث می کنند. کلمات تشبیه و استعاره است. وارد جزئیات نمی شوم و بحث را به پایان می برم. سید محمد تقوی اهرمی 27 مرداد 1402

بازدید: 728