قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلى‌ كُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ

در زمین گردش کنید و بنگرید خداوند چگونه حیات را آفرید. بر اساس آخرین یافته های علم زیست شناسی پایه و اساس حیات از حما مسنون آغاز شد، توده نرم سیاه چسبنده بر روی سفال داغ و پخته ،ماکرو مولکول های آلی زنجیره ای حامل کد های ژنتیکی . زیبا ترین و پر مفهوم ترین کلمه از مشهودات حیات و این نقطه آغاز تکامل حیات است. هدف این سایت آشنائی بیشتر با قرآن مجید و نگاه به آن با دید و عینک علوم طبیعی و فیزیک است و شفاف کردن موضوعات خلقت کیهان در شش روز ، زمین در دو روز و مفهوم هفت آسمان و خلقت آن در دو روز و اقوات در چهار روز از دیدگاه قرآن و مقایسه آنها با آخرین نظریه های علمی است. موضوع مرگ و حیات، قیامت از دید علم فیزیک و قرآن مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. مقالاتی در این زمینه تقدیم باز دید کنند گان سایت می گردد به علاوه بر اساس کیف بدأ الخلق شما را با بند پایان و حشرات ایران و عجایب خلقت آن اشنا می کنیم و سایت حشرات ایران تنها سایت حشره شناسی با متنوع ترین انواع گونه های راسته بند پایان در خاور میانه با حدود 20000 عکس دست اول و تصویر برداری شده توسط اینجانب که همه آیاتی از خداوند متعال در حیات زمین هستند. آدرس سایت حشرات ایران .insectsofiran.com

CopyRight © سید محمد تقوی اهرمی.

برای آشنائی با رزومه اینجانب اینجا کلیک کنید.

اینستاگرام     hammanmasnun@

s.m.taghaviahrami94[@]gmail.com

وَ جَعَلْنا فِي الْأَرْضِ رَواسِيَ أَنْ تَمِيدَ بِهِمْ و مفهوم واقعی و علمی آن در قرآن

مقدمه نوشتار


قرآن کتابی است که بر اساس روش های خاصی به شرح خلقت کیهان و حیات و پدیده های مهم آن می پردازد شناختن این روش ها ما را سریع به منظور قرآن می رساند. قرآن شناسی آن طور که باید رشد و توسعه نیافته و متاسفانه مفسرین ومترجمین سبک و روش قرآن را نشناخته اند. برخی آیات یگ گروه خاصی را تشکیل می دهند که به شرح یک موضوع می پردازد . این موضوع با سبک دیگر تکرار می شود و محقق می تواند با مطالعه آیاتی که به یک موضوع می پردازند تفسیر آن را بیرون آورد. نمونه آیات 9 تا 12 سوره فصلت از ابتدای تشکیل زمین تا پیدایش جو زمین را شرح می دهد. شبیه آن در آیات 30 تا33 سوره انبیاء هم مشاهده می شود. بیرون کشیدن یک آیه از این مجموعه یکپارچه و تفسیر کردن آن بدون توجه به آیات قبل و بعد درست نیست و منجر به برداشت غلط از آن و لطمه به همه آیات آن مجموعه است. ما اگر شناخت لازم را از سبک و روش قرآن داشته باشیم در مفهوم کلمات رواسی و جبل و یا صلب و ترائب و حما مسنون و صلصال و بسیار مطالب دیگر دچار گمراهی نمی شویم. چه ارتباطی بین ظلمات ثلاثه ، طارق وهی دخان وجود دارد. کسی اصلا توجه نکرده است. هر سه کلمه یک جریان در زمین اولیه را شرح می دهند. دلیل آن اعتقاد راسخ به روایات و نظر گذشتگان است و نیازی به مراجعه به قرآن برای کشف حقیقت تفسیر نمی بینند. آیات 30 تا33 سوره انبیاء را بررسی می کنیم و مجموعه های دیگر که در ارتباط با آن است هم نگاهی می اندازیم.

خلاصه سر گذشت زمین از نظر علم و قرآن


در نوشتارهای پیدایش زمین و تئوری جدید از نظر قرآن و تکامل اتمی و شیمیایی زمین از نظر قرآن مشروح شرح داده ام و خلاصه پیدایش زمین برای رسیدن به مفهوم رواسی به شرح زیر است.
درجایگاهی در فضا توده ابر خورشیدی ایجاد و حرارت آن بالا می رود و شروع به چرخش می کند (دلیل آن را علم اختر شناسی نمی داند) وغبار و کلوخه های ریز در فضا را به خود جذب می کند و زمین هم از چسبیدن کلوخه های ریز و غبار کیهانی ایجاد شده است که از نظر علم غیر منطقی است از نظر قرآن درآن جایگاه نور ناب احدیت متجلی می گردد و چنان فشرده و چگال است که نیروی فوق العاده قوی گرانش حلقوی را به وجود می آورد. دلیل آن فَلا أُقْسِمُ بِمَواقِعِ النُّجُومِ- وَ إِنَّهُ لَقَسَمٌ لَوْ تَعْلَمُونَ عَظِيمٌ جایگاه تولد ستاره را خداوند تعیین و ایجاد می کند. زمین و سیارات سنگی از مرکزیت آن به بیرون پرتاب می گردند والارض و ما طحاها قسم به زمین و پرتاب شدنش از مرکزیتی به بیرون. توده ابر خورشیدی در حال تکامل اتمی بود و زمین که تکه ای از توده ابر خورشیدی بود ادامه آن را مستقل انجام می دهد.

زمین به شکل کره ای مذاب در می آید و به مرور زمان سرد و گازهای هیدروژن و بخار آب و متان وآمونیاک و سایر به بیرون رخنه می کنند و جو زمین به وجود می آید و پوسته جامد زمین را می پوشاند و بر روی این پوسته تازه شکل گرفته و مذاب در سنگ رس پایه حیات از عناصر شیمیائی ساده حیات شروع به ایجاد می کند. پیدایش زمین و تئوری جدید از نظر قرآن آب اولین مولکول ایجاد شده در زمین است و زمانی که درجه حرارت بین دو تا سه هزار درجه بود از هیدروژن و اکسیژن فراوان به وجود می آید در حالی که پوسته جامد هنوز حالت مذاب داشته است. در درون زمین عناصر تشکیل دهنده حیات با مدیریت هیدروژن ایجاد و با بخار آب به سطح گداخته فوقانی که پوسته جامد را تشکیل دادند منتقل می گردد خداوند در آیه 9 سوره فصلت می فرماید زمین را در دو دوره خلق کردم این دو دوره می تواند تکامل اتمی وتکامل شیمیائی باشد. حال با این خلاصه به آیات 30تا32 می پردازم.


تاریخچه پیدایش زمین تا جو هفت طبقه زمین


أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ- آیا کافران نمی نگرند که جو ( آسمان های طبقه طبقه) زمین و زمین یک پارچه بودند. ما آن دو را از هم جدا کردیم و آب را (خلق ) و در آن همه جانداران را حیات بخشیدیم آیا با (روشن شدن حقایق علمی آن ) ایمان نمی آورند. بسیاری سموات والارض را کیهان گرفته اند و این آیه را به بیگ بانک ربط داده اند و توجه به ضمیر هما ( زمین و جو آن) این دو نکرده اند. در بیگ بانگ یک مجموعه فشرده و بی نهایت کوچک باز می شود و دو تا پدیده نبودند بعلاوه آب میلیون ها سال بعد در سیارات سنگی به وجود آمد، آب در ستاره ها ایجاد نمی شود غبار کیهانی در خلق کیهان در شش روز وجود نداشت و تنها دو عنصر گازی که حدود 75 درصد هیدروژن و 29 درصد هلیوم بودند مدت زمان طولانی در کیهان حاکمیت داشته کهکشان ها و ستاره ها از هم جوشی هسته ای این دو عنصر به وجود آمدند تمامی ستارگان در حال گذراندن پروسه هسته ای هستند مانند خورشید که دارد هم چنان هیدروژن را می سوزاند برخی به همان سیاهچاله ای که وصل هستند فرو می روند و برخی متلاشی و غبارکیهانی از عناصرشیمیائی مختلف هنگام سرد شدن ایجاد و در فضا پخش می شوند.

تنها کمتراز یک درصد گاز و غبار کیهانی را تشکیل می دهند. در زمین بعد از تشکیل آب میلیون ها سال طول کشید تا درجه حرارت زمین به حدود صد درجه برسد در این بین خرده سیارات فراوان با زمین بر خورد نموده و بر مقدار مواد معدنی و آب افزودند تا پوسته جامد زمین گداخته و سرد شد که ادامه آیه می فرماید- وَجَعَلْنَا فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَن تَمِيدَ بِهِمْ وَجَعَلْنَا فِيهَا فِجَاجًا سُبُلًا لَعَلَّهُمْ يَهْتَدُونَ-و پوسته جامد را بر روی زمین قرار دادیم تا زمین را نلرزاند و راه های گشاد در آن قرار دادیم تا راه یابند (ارتباط راهی بر قرار کنند) فجاجا سبلا فراخ راه یا بزرگراه است که اشاره به بزرگراه های کنونی بر روی سطح زمین است. سبک آیات متشابه طوری است که ضمن بیان یک پدیده علمی آن را به آینده هم ارتباط می دهد. آیا روی کوه می توان بزرگراه ساخت یا سطح زمین منظور است. بعلاوه کوه ها در ابتدای خلقت زمین وجود نداشتند و در تفکیک قاره ها ایجاد شدند که به آن اشاره می شود. پوسته جامد زمین لایه سفت و جامد است که زیر آن شش لایه گداخته تا مذاب قرار دارند مرکزیت زمین دارای یک گلوله مذاب متحرک است که با چرخش خود ضربه گیر است و این لایه ها باعث ثبات حرکت زمین است و نقش اساسی در تمید بهم دارند بنابراین پوسته جامد زمین در آیه منظور است و کوه ها میلیارد ها سال بعد از ایجاد زمین در تفکیک قاره ها ایجاد شدند و حیات زمین و ایجاد مراتع به کوه ها وابسته هستند، در آیه دحو الارض به آن اشاره می کنم.
آیه بعد 31 انبیاء می فرماید-

وَجَعَلْنَا السَّمَاء سَقْفًا مَّحْفُوظًا وَهُمْ عَنْ آيَاتِهَا مُعْرِضُونَ-و جو زمین را دارای سقف محافظت شده قرار دادیم و آیات و نشانه های خدا را می بینند ولی از آن روی گردانند. سماء در قرآن دارای دو مفهوم است فضا و دیگری جو زمین. وَالسَّمَاءَ رَفَعَهَا و َوَضَعَ الْمِيزَانَ جو زمین را بالا برده و در آن تعادل پایدار وضع کردیم. وَكَأَیِّنْ مِنْ آیَةٍ فِی السَّماواتِ وَالْأَرْضِ یَمُرُّونَ عَلَیْها وَهُمْ عَنْها مُعْرِضُونَ-چه بسیار آیات در هفت جو زمین و زمین (جو زمین) وجود دارد که بر آن ها گذر می کنند و از آن روی گردانند. آخرین آیه از مجموعه آیات پیدایش زمین آیه 33 انبیاء هم مرور کنیم- وَهُوَ الَّذِي خَلَقَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ وَالشَّمْسَ وَالْقَمَر َ كُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ-و او است که شب و روز(کره زمین) خورشید و ماه را خلق کرد که همه در حرکت تکراری هستند. آیات 30 تا 33 ازنوع آیات بهم پیوسته هستند و جدا و تفسیر کردن یک آیه آن گمراه کننده است. حال برای مقایسه یک نمونه دیگر از آیات به هم پیوسته را با آیات فوق مقایسه کنیم. آیات 26 تا 33 سوره نازعات-


آیات به هم پیوسته سوره نازعات


أَأَنْتُمْ أَشَدُّ خَلْقًا أَمِ السَّمَاءُ بَنَاهَا - رَفَعَ سَمْکَهَا فَسَوَّاهَا - وَأَغْطَشَ لَیْلَهَا وَأَخْرَجَ ضُحَاهَا -وَالأرْضَ بَعْدَ ذَلِکَ دَحَاهَا - أَخْرَجَ مِنْهَا مَاءَهَا وَمَرْعَاهَا-وَالْجِبَالَ أَرْسَاهَا - مَتَاعًا لَکُمْ وَلأنْعَامِکُمْ -آیا خلقت شما مهم تر است یا آسمانی که آن را بنا کردیم و سقف آنرا بالا بردیم و به برنامه ریزی آن پرداختیم (از یک آسمان هفت آسمان با سقف محافظت شده بنا کردیم) شب آن را تاریک و روزش را روشن گردانیدیم و بعد از آن خشکی را گسترش دادیم و بر روی آن چشمه ها و مراتع بیرون آوردیم و کوه ها را استوار و پا بر جا در آن(خشکی ها) قرار دادیم این ها متاعی است که به شما و چهارپایان تان عطا کردیم-این سری آیات هم در مفهوم برخی کلمات آن تناقص به چشم می خورد و نتیجه عدم توجه به متن آیات قبل از والارض بعد ذلک دحاها است. بسیاری بحث خلقت آسمان قبل از زمین تفسیر کرده اند. دو کلمه در این آیه اشتباه بر داشت شده است اول سماء را جو زمین نمی دانند بلکه به آسمان های بطلمیوسی ارتباط می دهند و دوم ارض را کره زمین تصور کرده اند که مفهوم واقعی آن خشکی است که بعد از بنای جو هفت طبقه و شفاف شدن شب وروز و بر قراری حفاظ جوزمین به عبارتی حدود یک میلیارد سال پیش و خلق علقه و بعد ذلک بعد از دوره تکمیل جو هفت طبقه زمین خشکی یک پارچه را گسترش داد و به قاره های به وجود آمدند با تفکیک قاره ها کوه ها ایجاد شدند و چشمه زار ها و مراتع و درختان پهن برگ به وجود آمدند. بنابراین این آیات از ابتدای ایجاد جو زمین است تا پیدایش کوه ها. جو زمین را بنا کردیم و سقف جو زمین بالا برده و سپس آن را به هفت طبقه سامان دادیم. وَجَعَلْنَا فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَن تَمِيدَ بِهِمْ پوسته جامد زمین را روی زمین قرار دادیم وبه جو زمین پرداخته می شود. ثم الستوی الی السماء در آیه 11 سوره فصلت که همان سماء بناها است وَجَعَلْنَا السَّمَاء سَقْفًا مَّحْفُوظًا سماء جو زمین است . حال چهار آیه 9 تا12 فصلت هم نگاه کنیم. این دسته آیات در ادبیات متفاوت برای تفهیم واقعیت مفاهیم کلمات برای ما بیان شده است که متاسفانه قرآن را کنار گذاشته و فقط به نظرات صدر اسلام چسبیده ایم.


آیات به هم پیوسته سوره فصلت


قُلْ أَئِنَّكُمْ لَتَكْفُرُونَ بِالَّذِي خَلَقَ الْأَرْضَ فِي يَوْمَيْنِ وَتَجْعَلُونَ لَهُ أَندَادًا ذَلِكَ رَبُّ الْعَالَمِينَ- وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ مِن فَوْقِهَا وَبَارَكَ فِيهَا وَقَدَّرَ فِيهَا أَقْوَاتَهَا فِي أَرْبَعَةِ أَيَّامٍ سَوَاء لِّلسَّائِلِينَ- ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء وَهِيَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ اِئْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ- فَقَضَاهُنَّ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ فِي يَوْمَيْنِ وَأَوْحَى فِي كُلِّ سَمَاء أَمْرَهَا وَزَيَّنَّا السَّمَاء الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَحِفْظًا ذَلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ- بگو: آیا به کسی که زمین را در دو دوره آفریده است کافر می شوید و برای او همتایان قرار می دهید؟ اوست پروردگار جهانیان- بر روی زمین پوسته جامد را قرار داد و برکت (سنگ رس در پوسته جامد که حیات به آن وابسته است) و در چهار دوره اقوات (غذای ساده نطفه اولیه حیات و باکتری ها) برنامه ریزی کرد برای نیاز مندان به آن- سپس به آسمان( جو زمین) پرداخت و آن دودی بود(جو اولیه زمین به دلیل نداشتن حفاظ و فعالیت شدید آتش فشان ها و خرده سیارات و تراکم ابرها نزدیک سطح زمین تیره و تار بود) بود پس به جو زمین و زمین گفت : خواه یا ناخواه بیایید گفتند: فرمانبردار آمدیم-این کلمه فقال لها و للارض بیانگر یک مجموعه بودن زمین و جو آن است به مفهوم آماده بودن جو زمین برای بنای هفت طبقه جو زمین آنگاه آن سماء (هن) را به هفت آسمان در دو دوره مقدر فرمود و در هر طبقه جو زمین قوانین جاریه آن را وحی و آسمان دنیا(زمین محل زندگی و حیات) را به نور ستاران زینت بخشیدیم و محفوظش داشتیم این است تدبیر آن عزیز دانا- در آیات سوره نازعات سخن از روزش را روشن و شب آن را تاریک کردیم اشاره به دخان بودن جو زمین بود که ماهیت شب و روز خودش را نشان نداده بود بعد از گذاشتن حفاظ جو زمین و شفاف شدن آن نور ستارگان در جو زمین درخشان شد. این سه دسته آیات در باره پیدایش زمین و جو آن تا پیدایش کوه ها است.

اگر مفسرین این سه دسته آیات را با هم مقایسه و آشنائی با علم زمین شناسی داشته باشند. زیبا ترین بیان علمی در باره پیدایش زمین را در قرآن خواهیم داشت. نتیجه اینکه سماء جو زمین است، رواسی کوه نیست پوسته جامد زمین است، کوه ها در دوره تفکیک قاره ها ایجاد شدند، سماء الدنیا آسمان زیرین نیست که از تصورات ذهنی فرضیه بطلمیوس به یاد گار در اذهان مفسرین شکل گرفته است دنیا دنیا است محل زندگی انسان در کره زمین .دنیا و آخرت در قرآن در آیات متعدد بیان شده چگونه مفسرین نمی توانند این ذهنیات کهن را رها سازند-سید محمد تقوی اهرمی 7/12/1402

بازدید: 166