قُلْ سِيرُوا فِي الْأَرْضِ فَانْظُرُوا كَيْفَ بَدَأَ الْخَلْقَ ثُمَّ اللَّهُ يُنْشِئُ النَّشْأَةَ الْآخِرَةَ إِنَّ اللَّهَ عَلى‌ كُلِّ شَيْ‌ءٍ قَدِيرٌ

در زمین گردش کنید و بنگرید خداوند چگونه حیات را آفرید. بر اساس آخرین یافته های علم زیست شناسی پایه و اساس حیات از حما مسنون آغاز شد، توده نرم سیاه چسبنده بر روی سفال داغ و پخته ،ماکرو مولکول های آلی زنجیره ای حامل کد های ژنتیکی . زیبا ترین و پر مفهوم ترین کلمه از مشهودات حیات و این نقطه آغاز تکامل حیات است. هدف این سایت آشنائی بیشتر با قرآن مجید و نگاه به آن با دید و عینک علوم طبیعی و فیزیک است و شفاف کردن موضوعات خلقت کیهان در شش روز ، زمین در دو روز و مفهوم هفت آسمان و خلقت آن در دو روز و اقوات در چهار روز از دیدگاه قرآن و مقایسه آنها با آخرین نظریه های علمی است. موضوع مرگ و حیات، قیامت از دید علم فیزیک و قرآن مورد تجزیه و تحلیل قرار می گیرد. مقالاتی در این زمینه تقدیم باز دید کنند گان سایت می گردد به علاوه بر اساس کیف بدأ الخلق شما را با بند پایان و حشرات ایران و عجایب خلقت آن اشنا می کنیم و سایت حشرات ایران تنها سایت حشره شناسی با متنوع ترین انواع گونه های راسته بند پایان در خاور میانه با حدود 20000 عکس دست اول و تصویر برداری شده توسط اینجانب که همه آیاتی از خداوند متعال در حیات زمین هستند. آدرس سایت حشرات ایران .insectsofiran.com

CopyRight © سید محمد تقوی اهرمی.

برای آشنائی با رزومه اینجانب اینجا کلیک کنید.

اینستاگرام     hammanmasnun@

s.m.taghaviahrami94[@]gmail.com

دحو الارض روز تولد و آغاز حیات زمین نیست

 

دحوالارض که در قرآن بیان شده واقعیت علمی دارد و روز مهمی در تاریخ زمین بشمار می آید. ما سعی می کنیم با استناد به آیات قرآن و علوم زمین شناسی آن را توضیح دهیم. مطلب مهم این است که این روز بر اساس آیات قرآن روز تولد زمین نیست.باید این دید را اصلاح کنیم. برای این منظور نیاز داریم مفهوم چند کلمه را از دید قرآن بررسی نمائیم و بعد وارد بحث اصلی دحو الارض شویم.


خداوند متعال کیهان را در شش روز یا شش دوره آفرید. آیه-7- سوره هود می فرماید- وهو الذي خلق السموات والارض في ستّة ايام... - خلق السموات والارض در قرآن به معنی ایجاد جهان مادی از موادی که در دسترس قرار دارد. کلمه خلق براساس تفاسیر مفسران شناخته شده به معنی ایجاد برای اولین بار و از چیز دیگر است. ابداع به معنی ایجاد از هیچ  یا از عدم است– بدیع السموات و الارض –خداوند کیهان را از هیچ  یا از عدم خلق کرد بنابراین سماوات والارض در اینجا فقط می تواند کیهان باشد که از هیچ آفریده شد. فاطر السماوات و الارض هم در قرآن اشاره دارد به باز شدن کیهان از هم یا انبساط کیهان. خداوند بازکننده کیهان، این دو مرحله می بایستی قبل از خلق باشد - خلقت کیهان در شش روز- سماوات و الارض در قرآن به دو معنی کیهان و یا مجموعه هفت آسمان جو زمین و زمین( کره زمین) آمده است که از سیاق آیه میتوان فهمید.

آیات بیشماری در قرآن این دو مفاهیم (کیهان و جو زمین و زمین) را به وضوح شرح داده است. برخی آیات در یک مجموعه چند آیه ای یک مطلب مهم را بیان میکنند. مثلا آیات 9 الی 12 سوره فصلت همه در مورد ایجاد زمین و جو آن است که آیه بسیار مهم و پرمعنا بشمار می آید. باید همه این آیات را با هم و در ارتباط با زمین دانست واز جدا کردن یک آیه  و بررسی جداگانه پرهیز کرد، آیات 30 الی 33 سوره انبیاء نیز درباره زمین اولیه و چگونگی خلقت آن می باشد. همه آیات در این بسته های آیات بهم پیوسته هستند. متاسفانه روش غیر معقولی در تفاسیر این گونه آیات رخ میدهد که برای اثبات تصورات ذهنی یک آیه را از این مجموعه بیرون می کشیم و آنرا به تعبیر قرآن به نفع امنیه خود یعنی برداشت های ذهنی خود شرح می دهیم که اول ظلم به قرآن است و دوم از بین بردن سندیت علمی این قبیل آیات است ، سوم به ناحق  شبهه ایجاد کردن که خوراک برای مخالفین و معاندین قرآن است.

دحوالارض باز شدن قاره ها از هم معنی می دهد

آیه  دحو الارض هم متاسفانه به همین سرنوشت دچار شده است. همه جا وقتی از دحوالارض صحبت به میان می آید این آیه را عنوان می کنند –والارض بعد ذلک دحاها-ولی به عبارت بعد ذلک نمی پردازند که پیوند این آیه با آیات قبلی را بیان می کند. همان طور که عرض شد آیات 27 الی 33 سوره نازعات هم از جمله آیات بسته ای یا مجموعه ای هستند که همه آیات بهم ارتباط تنگاتنگ دارند .این آیات هم همه در پیدایش زمین و تحولات عظیم و استثنائی و سرنوشت ساز در خلقت حیات و زمین بر روی آن است.

تمامی این سه گروه آیات در سوره های فصلت ،انبیاء و نازعات همه درباره زمین و تحولات آن است که خداوند متعال برای ما انسان در عباراتی کوتاه و بسیار زیبا و پر مفهوم بیان داشته است که با آخرین نظریه های علم زمین شناسی نه تنها تطابق اساسی دارد بلکه فراتر از آن نیز اشاراتی دارد که علم زمین شناسی هنوز تایید رسمی نگرفته است. در هر سه دسته آیات مراحل زمین شناسی علمی را بیان میکند. ما مفهوم کلی این آیات را ذیلا بیان می کنیم و سپس به موضوع  دحوالارض می پردازیم .آنچه که از این سه دسته آیات استنباط میشود با فرض اینکه قبول کنیم که تمامی این آیات در باره زمین است (سیاق آیات و موضوعات مطرح شده در آیات قبل و بعد آن این را اثبات میکند) و با فرض اینکه تمامی آیات هم آهنگی مفاهیم را با هم دارند که باید به این موضوع ایمان داشته باشیم، زمین در ابتدای خلقت توده ابری دودی بهم پیوسته بوده و زمین و جو آن همگون و بهم پیوسته بودند (أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا-اینجا سماوات و الارض به معنی زمین و جو هفت طبقه آن است آیات بعد این مطلب را اثبات میکند) و خداوند متعال آنها را از هم باز و تفکیک کرد .آب عامل اصلی پیدایش حیات دقیقا بعد از تفکیک و باز شدن زمین و جو اولیه آن ایجاد شد.(30 انبیاء).

زمین تا پوسته جامد آن که روی آن حیات شکل گرفت در دو دوره ایجاد شد. این پوسته جامد را خداوند متعال در قرآن رواسی نامیده است که بالای  و یا روی طبقات زمین بطور سخت  و محکم قرار می گیرد- وَجَعَلْنَا فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ-و بر روی پوسته جامد اقوات یا غذای بیولوژیکی در چهار دوره شکل می گیرند و سپس جو زمین در دو دوره متفاوت ایجاد می شود و هفت طبقه جو و سقف حفاظتی آن ایجاد میشود. شب و روز از هم تفکیک و شفاف میشوند و دقیقا در این زمان والارض بعد ذلک دحاها صورت میگیرد

زمین (خشکی) که به صورت یکپارچه بود گسترش می یابد قاره ها از هم جدا و سپس کوه ها پدید می آیند (قاره ها که یکپارچه بودند از هم باز می شوند و گسترش می یابند. کوه ها در این زمان به وجود می آیند والجبال ارسها) بر روی آنها چشمه ها رود ها و مراتع شکل می گیرند واین مَتَاعًا لَکُمْ وَلأنْعَامِکُمْ است. بنابراین در یک مجموعه آیات بهم پیوسته 27 الی 33 نازعات مراحل زمین شناسی را به تفکیک بیان داشته و در آیات 9 الی 12 سوره فصلت و 30 الی 33 سوره انبیاء هم همین مراحل رعایت شده است.

اول اینکه زمان دحوالارض بعد از شفاف شدن شب و روز در خلقت زمین است و حدود 3/5 میلیارد سال بعد از تولد زمین و 2/5 میلیارد سال بعد از خلقت نطفه اولیه حیات که همان اقوات است و دوم اینکه ارض در اینجا بطور وضوح زمین معنی خشکی که خاک کشاورزی دارد و بر روی آن چشمه و مراتع قراردارند است نه کره زمین معنی می دهد. در این آیه خداوند می فرماید تمام این ها را متاع و هدیه ای است برای انسان و چهارپایان .

چگونگی پیدایش زمین اولیه

حال خلاصه سرگذشت زمین  از نظر علم زمین شناسی هم اشاره ای داشته باشیم خلاصه مطالب را از کتاب تکامل از پروفسور ارنست مایر دانشمند معروف آمریکایی و شخصیت دوم علم تکامل بعد از داروین است که به تاریخچه زمین پرداخته است و کتاب پیدایش حیات از پروفسور راینهارد کاپلان دانشمند زیست شناس: 

زمین در 4/6 میلیارد سال پیش به صورت تکه ای از توده ابر خورشیدی جدا شد. ابتدا توده گازی  دودی حاوی غبار کیهانی و بسیار داغ که طی میلیون ها سال بر اثر گردش دورانی و چرخشی به دور محور خود و خورشید به عنوان یک سیاره جدید پا به عرصه وجود گذاشت (تولد زمین). این توده گازی و غباری یک پارچه و همگون بود و حرارت ان به دلایلی که هنوز علم نمی داند افزایش چشمگیری پیدا کرد و واکنش  همجوشی هسته ای آغاز میشود این دوره را دانشمندان دوره تکامل هسته ای می نامند. در این دوره با هم جوشی هسته های زنجیره ای اتم هلیوم و هیدروژن با یکدیگر هسته عناصر سنگین تر مانند نیکل، آهن و غیره ایجاد میشوند و به دلیل سنگینی در مرکز زمین قرار می گیرند و زمین جرم دار میشود و می تواند گازهای اطراف خود را نگه دارد تا به فضا پرتاب نشوند. با پایین آمدن درجه حرارت مرحله دوم ایجاد زمین شروع میشود.

این مرحله را دوره تکامل شیمیایی می نامند. در این دوره حرارت به اندازه ای کاهش می یابد که واکنش های شیمیایی باعث بهم پیوستن هسته های اتم و تشکیل مولکول های گازی مانند گاز هلیوم ، هیدروژن ،آب، آمونیاک و غیره در فضای اطراف زمین و ایجاد کانی های معدنی ترکیبات آلومینیوم و سیلیسیوم و اکسیژن و سایر بر روی زمین میگردد. با ایجاد کانی ها و سرد شدن بیشتر زمین پوسته جامد زمین تشکیل میشود. فضای اطراف زمین انباشته از بخار آب، گاز هیدروژن، آمونیاک، متان است و باران با شدت می بارد و در گودال ها آب به جوش می آید و مرتبا بخار میشود. بر روی کانی های داغ و پخته با تبخیر آب توده سیاه رنگ چسبنده ای بر جای میماند. ( این نظریه چند سال قبل بود و این اواخر نظریه های جدیدی تر اعلام شده ولی در این ویرایش تغییراتی در این نوشتار داده نمی شود تا سیر تحولات فکری و بررسی و تحقیقات خود را نشان دهد. به مقاله  پیدایش زمین و تئوری جدید از نظر قرآن مراجعه فرمایید.

تا کنون حدود یک میلیارد سال از تولد زمین گذشته است. از این زمان آغاز ایجاد سلول های اولیه حیات شروع میشود که کاپلان آنرا نطفه حیات می نامد و طی چهار دوره و درمدت حدود پانصد میلیون سال ایجاد میشود (جالب است که قرآن 1400 سال قبل از کاپلان اقوات یا غذای بیولوژیکی تکثیر پذیر زنده را در چهار دوره اعلام کرده است) این نطفه اولیه باکتری های غیرهوازی بدون هسته و غشاء هسته ای می باشند  که قابلیت تکثیر پذیری را دارا میشوند. این باکتری ها از مولکول های آلی زنجیره ای تشکیل شده اند و دارای کد بیولوژیکی بوده اند. اولین سلول های حیاتی تکثیر پذیر که غذای بیولوژیکی نسل های آینده بشمار می آمد (قرآن آن را اقوات  می نامد).

دومین نسل موجودات زنده حیاتی را باکتری های غیر هوازی فتوسنتز تشکیل می دادند که پانصد میلیون سال بر زمین حاکم بودند. جو زمین همچنان خالی از اکسیژن و به دلیل وجود هیدروژن غالب بازی است و مملو از بخار آب و غبار حاصل از فعالیت شدید آتشفشانی و تیره است.

سومین نسل موجودات زنده که آنها هم حدود پانصد میلیون سال بر زمین حاکم بودند سیانو باکتری های فتوسنتز که به مرور زمان به تولید اکسیژن در جو پرداختند و آغاز این دوره آغاز پیدایش طبقات جوی و شفاف شدن آن می باشد. فعالیت های آتش فشان ها کم کم آرام و شرایط برای پیدایش موجودات زنده تکامل یافته تر یوکاریوت ها  که حدود پانصد میلیون سال زمین را در اختیار خود داشتند فراهم می شود.

جو زمین شفاف زمین و ماه بر مدار خود تثبیت شده اند. تا کنون 3/5 میلیارد سال از عمر زمین گذشته است (شب و روز شفاف و تثبیت میشود). خشکی ها شکل گرفته اند و بر روی آنها گیاهان و جانوران پرسلولی اولیه پراکنده شده اند (قاره ها یک تکه بودند). حدود 150 الی 300 میلیون سال قبل قاره ها از هم جدا و گسترش می یابند

مطالب عنوان شده خلاصه ای از سرگذشت زمین از دیدگاه  علم زمین شناسی بوده است. حال با توجه به مطالب بالا آیات زیر 26 الی 33 سوره نازعات را مرور می کنیم. 

أَأَنْتُمْ أَشَدُّ خَلْقًا أَمِ السَّمَاءُ بَنَاهَا - رَفَعَ سَمْکَهَا فَسَوَّاهَا - وَأَغْطَشَ لَیْلَهَا وَأَخْرَجَ ضُحَاهَا -وَالأرْضَ بَعْدَ ذَلِکَ دَحَاهَا - أَخْرَجَ مِنْهَا مَاءَهَا وَمَرْعَاهَا-وَالْجِبَالَ أَرْسَاهَا - مَتَاعًا لَکُمْ وَلأنْعَامِکُمْ -آیا خلقت شما مهم تر است یا آسمانی که آنرا بنا کردیم و سقف آنرا بالا بردیم و به برنامه ریزی آن پرداختیم (از یک آسمان هفت آسمان با سقف محافظت شده) شب آنرا تاریک و روزش را روشن گردانیدیم و بعد از آن زمین را گسترش دادیم و بر روی آن چشمه ها و مراتع بیرون آوردیم و کوه ها را استوار و پا  بر جا در آن(خشکی ها) قرار دادیم این ها متاعی است که به شما و چهارپایان تان عطا کردیم.

چند نکته ظریف علمی در این آیات نهفته است.

وَأَغْطَشَ لَیْلَهَا وَأَخْرَجَ ضُحَاهَا- شب زمین را تاریک و روز آن را روشن گردانیدیم. ما میدانیم که روز روشن است و شب تاریک خداوند چه مطلب علمی را میخواهد بیان کند. فرموده ذات باری تعالی است در آیات تفکر و تعقل کنید. باید شرایط آن زمان زمین را  در نظر بگیریم و به آیه ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء وَهِيَ دُخَانٌ توجه کنیم. در سوره فصلت در پیدایش زمین و پس از ایجاد رواسی و اقوات بر روی آن درست زمانی که زمین و جو آن از هم جدا میشوند- كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا- جو اولیه زمین دودی و تیره واشبع از بخار آب و ابر های تیره و تار است و نور خورشید  بر زمین نمی تابید. ابر های بسیار تیره و حاوی بخار آب بصورت اشباع شده و گازهای دیگر و خاکستر ناشی از فوران مداوم آتشفشان ها و برخورد خرده سیارک ها  جو را تیره و تار کرده است بعلاوه  فعالیت مستمر آتشفشان ها در شب  با انعکاس نور در فضای ابری و دودی روشن می نمود و روز هم تاریک بود.

با آرامش جوی و خاموشی آتشفشان ها و ایجاد هفت طبقه جوی زمین جو زمین شفاف میشود

دحوالارض روز بسیار مهم در تاریخ حیات کره زمین است و این از روایات متعدد بر می آید و جای شکرگذاری  و دعا و نیایش است که ثواب بیشمار دارد و ما از نظر صرفا علمی آن را بررسی کردیم. نکته علمی دیگری هم اشاره کنم که مرکزیت جدا شدن و گسترش قاره ها از منطقه ای در شمال آفریقا آغاز شده که نیاز به مقاله جداگانه دارد که انشاء الله  در آینده به آن می پردازیم. در پایان آیات 9 الی 12 سوره فصلت و 30 الی 33 سوره انبیاء برای مرور و تفکر در آن ها آورده می شود .سید محمد تقوی اهرمی تهران هشتم اردیبهشت .1395 ویرایش جدید اسفند 1397 ویرایش جدید خرداد 1399-ویرایش جدید آبانماه 1402


قُلْ أَئِنَّكُمْ لَتَكْفُرُونَ بِالَّذِي خَلَقَ الْأَرْضَ فِي يَوْمَيْنِ وَتَجْعَلُونَ لَهُ أَندَادًا ذَلِكَ رَبُّ الْعَالَمِينَ ﴿۹﴾
وَجَعَلَ فِيهَا رَوَاسِيَ مِن فَوْقِهَا وَبَارَكَ فِيهَا وَقَدَّرَ فِيهَا أَقْوَاتَهَا فِي أَرْبَعَةِ أَيَّامٍ سَوَاء لِّلسَّائِلِينَ ﴿۱۰﴾
ثُمَّ اسْتَوَى إِلَى السَّمَاء وَهِيَ دُخَانٌ فَقَالَ لَهَا وَلِلْأَرْضِ اِئْتِيَا طَوْعًا أَوْ كَرْهًا قَالَتَا أَتَيْنَا طَائِعِينَ ﴿۱۱﴾
فَقَضَاهُنَّ سَبْعَ سَمَاوَاتٍ فِي يَوْمَيْنِ وَأَوْحَى فِي كُلِّ سَمَاء أَمْرَهَا وَزَيَّنَّا السَّمَاء الدُّنْيَا بِمَصَابِيحَ وَحِفْظًا ذَلِكَ تَقْدِيرُ الْعَزِيزِ الْعَلِيمِ-12 فصلت زمین در دو دوره خلق می شود و بر روی آن رواسی(پوسته جامد) و بر روی رواسی برکت گذارده می شود و غذای بیولوژیکی مورد نیاز درخواست کنندگان آن (تک سلولی اولیه حیات)در چهار دوره برنامه ریز می شود. پس از آن به جو زمین که تاریک و دودی بود می پردازد .برنامه تدوین شده را به زمین و جو آن ابلغ میفرمایدو سپس جو زمین را به هفت طبیق برنامه ریزی میکند ودر آسمان(طبقه آن9 قوانین مربوطه را وحی میفرماید و جو زمین شفاف میشود( ار دودی و تاریکی در می آید) ونور ستارگان زینت بخش جو زمین میگردد و جو زمین را در حفاظ قرار میدهد.

أَوَلَمْ يَرَ الَّذِينَ كَفَرُوا أَنَّ السَّمَاوَاتِ وَالْأَرْضَ كَانَتَا رَتْقًا فَفَتَقْنَاهُمَا وَجَعَلْنَا مِنَ الْمَاء كُلَّ شَيْءٍ حَيٍّ أَفَلَا يُؤْمِنُونَ ﴿۳۰﴾ آیا آنان نمی بینند که جو زمین و زمین یکپارچه بود و ما آن دو از هم باز کردیم و در آب حیات را قرار دادیم آیا ایمان نمی آورند.
وَجَعَلْنَا فِي الْأَرْضِ رَوَاسِيَ أَن تَمِيدَ بِهِمْ وَجَعَلْنَا فِيهَا فِجَاجًا سُبُلًا لَعَلَّهُمْ يَهْتَدُونَ ﴿۳۱﴾
وَجَعَلْنَا السَّمَاء سَقْفًا مَّحْفُوظًا وَهُمْ عَنْ آيَاتِهَا مُعْرِضُونَ ﴿۳۲﴾
وَهُوَ الَّذِي خَلَقَ اللَّيْلَ وَالنَّهَارَ وَالشَّمْسَ وَالْقَمَرَ كُلٌّ فِي فَلَكٍ يَسْبَحُونَ ﴿۳۳﴾-سوره انبیاء

در زمین پوسته جامد را قرار دادیم تا زمین را در حال تعادل قرار دهد و شما را نلرزاند و راهها در آن پدید آوردیم و برای جو زمین حفاظ قرار دادیم و آنها از این آیات الهی روی گردان هستند.

و خداوند است که شب و روز (زمین) و خورشید و ماه را خلق کرد و همه در مدار خود در جریان هستند.

  

بازدید: 5066

نوشتن دیدگاه


تصویر امنیتی
تصویر امنیتی جدید